Investiții pentru viață: accesul la apă potabilă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cea mai profitabilă afacere a momentului

Investiții pentru viață: accesul la apă potabilă

Monden 27 August 2014 / 00:00 461 accesări

Cauza nobilă de a furniza apă potabilă tuturor oamenilor este, deopotrivă, o afacere foarte profitabilă, dar și o atracție pentru cei cu intenții criminale. Ceea ce îi atrage pe cei din a doua categorie sunt sumele foarte mari pe care Organizația Națiunilor Unite (ONU) le oferă ca beneficii sau ajutor pentru eradicarea sărăciei și accesul liber la apă. Bugetul pe un an de zile pentru operațiunile menite a asigura apă potabilă în zonele cu probleme ajunge la circa o mie de miliarde de dolari, bănet care atrage ca un magnet. Nu este vorba numai despre bani oferiți de ONU, ci și de fonduri guvernamentale, donații și investiții ale privaților.

CORUPȚIA CARE AFECTEAZĂ VIITORUL Corupția și deturnarea banilor pentru proiecte sau implementarea acestora sunt principalele obstacole în calea scopului nobil ca absolut toată lumea să aibă acces la apa potabilă. Un studiu efectuat de Universitatea Națiunilor Unite pentru Apă, Mediu și Sănătate arată că obiectivul asigurării apei potabile pentru toți oamenii ar putea fi realizat în 20 de ani dacă s-ar face investiții corecte, estimate între 840 de miliarde și 1.800 de miliarde de dolari, adică circa 2,2% din Produsul Intern Brut al economiei mondiale. Astfel de investiții constante ar scădea dramatic rata șomajului la nivel mondial și ar crește simțitor nivelul de viață pentru țările din lumea a treia. În prezent, investițiile în acest domeniu sunt de circa 500 de miliarde de dolari, dar marea problemă este deturnarea unei părți însemnate din această sumă. Organizația Transparency International (TI) susține că 30% din investițiile care ar trebui să se facă în infrastructura de apă și canalizare a țărilor în curs de dezvoltare sunt deturnate sau fraudate. În China, 90% din straturile acvifere sunt poluate, iar în Mexic, sistemele de irigare au fost direcționate către marile ferme, în timp ce micii fermieri sunt neprotejați în fața capriciilor vremii. Studiul organizației neguvernamentale TI arată că investițiile făcute direct de companiile private sau de instituții caritabile sunt mai eficiente și scapă de cele mai multe ori de flagelul corupției. Cele mai mari companii de apă și canal, care derulează cele mai importante contracte de infrastructură din țările în curs de dezvoltare, sunt Veolia și Suez din Franța, respectiv Xylem Inc. și GE Water din SUA. Conducerile acestor companii recunosc că cea mai gravă problemă cu care se confruntă în activitățile lor este legată de corupție și tentative de fraudare.

REZERVE VITALE Circa 2,5 milioane din cei șapte miliarde de oameni care populează Terra nu au acces la canalizare, iar circa 770 de milioane de oameni nu dispun de apă potabilă curentă. Schimbările climatice pun la mare încercare rezervele de apă dulce. De exemplu, seceta catastrofală din vestul SUA afectează pânzele de apă subterane și amenință aprovizionarea cu apă a acestei regiuni în care trăiesc 40 de milioane de persoane.

Într-un studiu fără precedent, oamenii de știință au examinat situația din statele americane prin care curge fluviul Colorado. Concluzia este că ultimii 14 ani sunt cei mai secetoși din ultimul secol. În total, volumul pierderilor hidraulice din bazinul fluviului Colorado echivalează cu aproape dublul volumului lacului Mead, cel mai mare rezervor de apă dulce din SUA, care alimentează mai ales Las Vegas. Date obținute prin satelit referitoare la intervalul dintre 2004 și 2013 pun în evidență o pierdere de 65 kilometri cubi de apă dulce în ansamblul bazinului, o pierdere uriașă. Datele au fost furnizate de GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment), misiune comună a NASA și a Agenției spațiale germane destinată cartografierii câmpului gravitațional al Pământului. Bazinul fluviului Colorado irigă circa 1,6 milioane de hectare de pământ cultivat.

Mai curând decât ceea ce arătau estimările pesimiste, în anumite regiuni va fi necesar să se introducă raționalizări ale apei potabile. Sao Paulo este unul dintre marile orașe expuse la acest risc. Oficialii metropolei populate de 20 de milioane de locuitori se tem că spre sfârșitul anului vor trebui să introducă măsuri stricte pentru economisirea apei. Bazinul de colectare a apei Cantareira este plin la numai 12,7% din capacitate, iar dacă sezonul ploios nu va fi abundent în precipitații, se conturează o situație de criză. Organizarea Cupei Mondiale de Fotbal a adus și mai multă presiune pe sistemul de apă și canal al orașului, important centru economic al Braziliei. Lipsa apei la Sao Paolo ar putea produce o scădere de până la 2% din Produsul Intern Brut al țării. Deja orașele-satelit din jurul metropolei resimt penuria de apă. Meteorologii estimează că spre sfârșitul anului se va produce fenomenul El Nino, care aduce precipitații însemnate în sudul Braziliei, dar abia spre mijlocul anului viitor.



12