Programul „Diagnostic Mobil - Sân şi Col uterin” al Fundaţiei Renaşterea care oferă investigaţii medicale gratuite femeilor din Eforie Nord, dar nu numai, la unitatea mobilă ce se află amplasată în faţa hotelului Petrolul putând apela orice femeie, se bucură de un real succes. Preşedintele Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, şi vicepreşedintele Cristiana Copos s-au aflat, ieri, la Eforie Nord, pentru a prezenta pe larg programul, cel mai amplu şi mai ambiţios proiect al Fundaţiei. Caravana a sosit la Eforie pe 12 aprilie 2010, iar până în prezent, femeile din localitate, dar şi din cele limitrofe au efectuat gratuit 515 teste Babeş Papanicolau şi 289 mamografii. Primarul localităţii, Ovidiu Brăiloiu, a declarat că această caravană va mai rămâne în Eforie încă două săptămâni, şi asta pentru că numărul femeilor interesate pentru propria sănătate este în creştere de la o zi la alta. „Au venit femei din Agigea, Techirghiol, Tuzla, Mangalia, Moviliţa, Constanţa etc. Mă bucur că am avut de lucru şi că femeile au răspuns pozitiv campaniei. Cu această ocazie au fost depistate două cazuri cu cancer mamar şi alte 15 persoane au fost îndrumate către un consult oncologic pentru a se depista dacă este vorba sau nu de neoplasm”, a declarat edilul oraşului Eforie Nord.
ÎN ROMÂNIA, UNA DIN ŞASE FEMEI VA DEZVOLTA CANCER MAMAR ŞI UNA DIN ŞASE FEMEI MOR ZILNIC DIN CAUZA CANCERULUI DE COL UTERIN
Mihaela Geoană a subliniat, în discursul său, cât de important este controlul anual, cât de important este să depistezi din timp boala. „Sănătatea este un dar pe care trebuie să învăţăm să îl preţuim şi să îl păstrăm, înainte de a ne îmbolnăvi! Investigaţiile medicale efectuate cu regularitate sunt deosebit de importante pentru a ne ajuta să depistăm o posibilă afecţiune în stare incipientă şi a ajunge mai simplu şi mai sigur la vindecare. Prin acest proiect dorim să venim în sprijinul femeilor care, din motive financiare sau geografice, nu pot beneficia de aceste servicii medicale, aducând cabinetele medicale la ele acasă”, declară Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea. În ciuda faptului că statul nu a contribuit cu nici măcar un leu în derularea acestei campanii, programul fiind exclusiv derulat cu sprijin privat, acesta s-a bucurat de succes.
PERSOANELE CARE DORESC SĂ EFECTUEZE INVESTIGAŢIILE MEDICALE POT SUNA PENTRU PROGRAMĂRI LA SERVICIUL DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ DIN CADRUL PRIMARIEI EFORIE: 0241.748.633, 0241.748.149 (INT 113)
Datorită Unităţii Mobile de Diagnostic Renaşterea, peste 9.700 de femei au beneficiat de servicii medicale, fiind efectuate 9.013 Teste Babeş Papanicolau şi 5.030 mamografii. Unitatea Mobilă de Diagnostic şi-a început activitatea în martie 2008 şi până în prezent a ajuns în 25 localităţi, din 13 judeţe ale României.
UNITATE MOBILĂ. În cadrul Centrului mobil pentru investigaţii de sân şi de col uterin sunt amenajate un cabinet de ginecologie şi o cameră dotată cu aparat mamograf, aparate de ultimă generaţie. Acest vehicul se deplaseză prin ţară, în comunităţile care au acces limitat la investigaţii medicale, pentru a oferi femeilor posibilitatea de a efectua gratuit mamografii şi teste Babeş Papanicolau. Acest proiect este rezultatul a şapte ani de activitate şi constituie o investiţie de peste 300.000 euro, iar costurile legate de operarea lunară se ridică la peste 12.000 euro, sume provenite exclusiv din campaniile de strângere de fonduri ale fundaţiei. Proiecte similare au fost implementate şi în alte ţări din UE şi s-au dovedit a fi extrem de eficiente în depistarea precoce a maladiilor şi în creşterea ratei de supravieţuire a pacientelor. Pe 26 ianuarie 2010, proiectul „Unitatea de Diagnostic Mobil – Sân şi Col Uterin” a primit distincţia „Pearl of Wisdom” („Perla Înţelepciunii”) în cadrul Parlamentului European de la Bruxelles.