UNII PRO, ALŢII CONTRA Oricum am privi vizita premierului chinez cu a sa delegaţie de oameni de afaceri în România, aceasta reprezintă cel mai important eveniment de la sfârşitul acestui an, cu semnificaţii multiple şi consecinţe de bun augur pentru ţara noastră. Dacă pedelistul Vasile Blaga s-a îmbăţoşat şi a sugerat că vizita premierului Li Keqiang a fost pregătită de Emil Boc şi de Mihai-Răzvan Ungureanu (de ce nu şi de Ştefan de Mare?), alţii au privit-o indiferenţi şi sceptici, iar preşedintele Băsescu a făcut o mişcare “tactică” nepotrivită prin convocarea şedinţei CSAT într-un moment inoportun. Dacă, la sfârşitul lui 2012, Băsescu le flutura românilor „sperietoarea China”, acum, acelaşi Băsescu, fiind faţă în faţă cu premierul Li, a reliefat „relaţia politică tradiţională excelentă“ pe care o au cele două ţări.
SUMMIT Premierii prezenţi la Bucureşti au formulat, în comun, Liniile directoare pentru cooperarea între China şi Statele din Europa Centrală şi de Est (ECE) şi au afirmat că această cooperare se va derula în conformitate cu propriile legi, iar, în cazul statelor membre UE, legislaţia comunitară va fi respectată. Ei vor să declare 2014 Anul Promovării Investiţiilor şi Afacerilor China - ECE. Premierul Victor Ponta consideră vizita omologului său chinez drept un alt moment istoric pentru România, după intrarea ţării noastre în UE şi NATO. El a declarat că evoluţia proiectelor semnate cu China va fi analizată într-o şedinţă de guvern, în ianuarie, deoarece partenerii chinezi „ne dau, dar nu ne bagă-n traistă“. Ponta a cerut miniştrilor care au proiecte cu China să „meargă rapid şi pragmatic“ în direcţiile convenite. Şi liberalul Crin Antonescu consideră vizita premierului Li drept un moment de excepţie, prin conţinut şi semnificaţie.
CONSTANŢA-I FRUNCEA O veste bună a adus, ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, care a anunţat că oficialii chinezi sunt interesaţi de realizarea unui parc industrial în zona portuară Agigea, Cumpăna, Canalul Dunăre - Marea Neagră, investiţie estimată la 10 miliarde de dolari: „E vorba de un mare parc industrial în care se doreşte să se facă cel puţin 2.000 de companii mixte româno-chineze care să proceseze atât produse agricole şi să le importe în China, precum şi produse electronice, laptopuri, telefoane şi orice mai este nevoie. Asta înseamnă că vor fi locuri de muncă importante dacă reuşim să facem acest proiect”. El a dezvăluit că oficialii chinezi deja au făcut o vizită de documentare în urmă cu câteva luni. Şeful CJC a punctat că împreună cu chinezii s-a reuşit construirea terminalului de containere de la Agigea, în 2004-2005. El a subliniat că statul chinez are linii de transport în toată lumea, în timp ce Portul Constanţa poate fi o importantă conexiune cu Europa. „Tot ceea ce se întâmplă acum la Bucureşti are loc într-un cadru asumat de UE. Numai că unora le pare rău că acest mare summit se întâmplă la Bucureşti şi judeţul Constanţa va fi beneficiarul viitoarelor investiţii ale chinezilor. Gândiţi-vă că autorităţile locale vor încasa mai mulţi bani din impozitele pe salarii, fiind rezolvată o mare problemă socială: şomajul”, a arătat şeful CJC. El a recunoscut că îşi doreşte o colaborare cu partea chineză şi în ce priveşte turismul: „Noi dorim să vină cât mai mulţi turişti chinezi care să lase banii pe litoral şi în Delta Dunării”. După aceste declaraţii, Constantinescu a plecat la Bucureşti, unde a participat, în Parlament, la discursul premierului chinez.
CHINEZII ŞI „VALURILE DUNĂRII” Premierul chinez a avut întâlniri la nivel înalt pe toată perioada vizitei, însă unul dintre momentele importante ale zilei de ieri a fost cel din Parlamentul României. Degajat şi zâmbitor, premierul Li Keqiang a ţinut un discurs, aplaudat de multe ori, în care le-a dezvăluit parlamentarilor că el se simte în România ca acasă şi a spus că există două proverbe, unul românesc - „Apa trece, pietrele rămân“ şi unul chinezesc - „Prietenia e înrădăcinată şi va înflori“, care reflectă relaţiile dintre cele două ţări. El a arătat că preşedintele Senatului, Crin Antonescu, i-a pregătit o surpriză: o întâlnire cu un prieten vechi, senator. Şi ca să demonstreze că poporul chinez chiar este interesat de România, premierul Li a povestit că, în prezent, chinezii se uită la filme româneşti, precum „Valurile Dunării”. Apoi a propus aprofundarea relaţiilor politice bilaterale, valorificarea potenţialului de afaceri şi cooperarea pentru realizarea unor „proiecte mari“: „Vaporul cooperării chino-române taie valurile şi merge înainte”. Totul s-a petrecut într-un Parlament în care, pentru prima oară, toţi aleşii neamului au semnat condica de prezenţă, dar au fost prezenţi şi preşedinţi de Consilii judeţene, primari, precum şi reprezentanţi ai corpului diplomatic.
Premierul Li, decorat cu Colanul Parlamentului României
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, i-a înmânat, ieri, premierului chinez Li Keqiang Colanul Parlamentului, cea mai înaltă distincţie acordată de această instituţie. Înmânarea respectivei distincţii a fost făcută imediat după ce premierul chinez a semnat în cartea de onoare a Camerei Deputaţilor. Valeriu Zgonea şi Li Keqiang au avut, ieri, o întrevedere care a durat circa 15 minute şi la care au participat şi delegaţiile română şi chineză. Din partea Camerei Deputaţilor, la întrevedere au participat membri ai Biroului Permanent, precum şi deputaţi şi preşedinţi de Comisii parlamentare.