Investiţie RAJA finalizată în timp-record

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Investiţie RAJA finalizată în timp-record

Social 10 Mai 2016 / 15:33 2956 accesări

Directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe: ”Este vorba despre un proiect de care beneficiază peste 115.000 de cetățeni”.

Directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe: ”Este vorba despre un proiect de care beneficiază peste 115.000 de cetățeni”.

Primarul localității Corbeanca, Valeriu Anton

Primarul localității Corbeanca, Valeriu Anton

primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol

primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol

O investiţie de 222 milioane de lei a fost finalizată cu succes de către compania de apă RAJA Constanța, în timp-record. Astfel, în mai puţin de doi ani, a fost finalizat proiectul ”Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța - Ilfov”, conținând lucrări de reabilitare și extindere a rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare în localitățile Buftea, Corbeanca și Constanța. Proiectul a prevăzut realizarea a 98.342 m de reţea de apă, 109.856 m de reţea de canalizare, o staţie de epurare ape uzate, două staţii de tratare a apei potabile, 23 de staţii de pompare şi 19 fronturi de captare a apei. ”Este vorba despre un proiect de care beneficiază peste 115.000 de cetățeni, un proiect care înseamnă una din cele mai moderne stații de epurare din România. Vorbim despre înființarea și reabilitarea a sute de kilometri de rețele de apă și canalizare, despre zeci de stații de pompare ape uzate și potabile. Vorbim de zeci de foraje de exploatare de noi surse de apă”, a declarat directorul general al companiei de apă, Felix Stroe. Din cei 222 de milioane de lei, contribuția operatorului RAJA este de 59 de milioane de lei. ”Construcțiile s-au făcut într-un timp care noi estimăm că ar fi cam jumătate din ceea ce trebuia să fie. Dar au fost făcute fără să dovedim superficialitate și au fost făcute de calitate. Puține companii de apă din Europa pot să susțină investiții de asemenea anvergură”, potrivit lui Stroe. La începutul acestei săptămâni a fost inaugurată staţia de epurare din oraşul Buftea (județul Ilfov - n.r.), investiție realizată în cadrul acestui proiect, care foloseşte cele mai moderne tehnologii în domeniu. Staţia de epurare deserveşte aproape 54.000 de abonaţi din oraşul Buftea, comunele Corbeanca şi Crevedia. Ea asigură tratarea debitelor de apă uzată la cele mai înalte standarde de mediu, iar printre dotările de ultimă generaţie pe care le are se află și o treaptă de tratare cu ultraviolete.

PENTRU AUTORITĂŢILE BENEFICIARE, INVESTIŢIILE DIN CADRUL PROIECTULUI ERAU EXTREM DE NECESARE

În Corbeanca nu exista canalizare, populația fiind nevoită să folosească fose septice și haznale. Acum, localitatea are un sistem complet de canalizare integral vacuumatică, automatizată - premieră în România. Nici Buftea, situată la mai puțin de 20 de kilometri de București, nu stătea prea bine la acest capitol, accesul la apă al locuitorilor fiind unul redus. ”Inaugurăm cea mai mare investiție realizată pe teritoriul localității Buftea. Înainte de a începe această investiție, populația orașului Buftea era branșată la sistemul de alimentare cu apă în proporție de 70% și racordată la sistemul de canalizare în proporție de 50%. Rețelele de alimentare cu apă erau realizate din azbociment și din oțel, fiind foarte vechi, din 1974“, a declarat primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol.

RAJA, MODEL PENTRU MINISTERUL FONDURILOR EUROPENE

Toate proiectele cu finanţare europeană dezvoltate pe exerciţiul financiar 2007-2014 de către RAJA Constanţa sunt aproape de finalizare. „Ce s-a făcut aici merită felicitări. Pe noi ne-a învățat că se poate face un proiect în calendarul prognozat, dacă se rezolvă problemele de îndată ce apar. Pentru exerciţiul financiar 2014-2020 ne-am propus să avem o urmărire mai strânsă a proiectelor la nivel teritorial. Din analizele noastre, RAJA este unul dintre cei mai buni beneficiari pe sectorul de apă și canalizare”, a precizat directorul Autorităţii de Management din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, Cătălin Gheran.



12