Investiţiile în Mamaia trebuie deblocate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Modificarea Legii Urbanismului, o şansă reală

Investiţiile în Mamaia trebuie deblocate!

Eveniment 26 Septembrie 2012 / 00:00 2155 accesări

DEBLOCARE Fostul ministrul al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea a blocat toate investiţiile de la malul mării şi s-a văzut “primăriţă” peste Litoral, prin aprobarea Ordonanţei de Urgenţă de modificare a Legii Urbanismului. În acest fel, orice investiţie pe litoral trebuia avizată de Udrea. Românii şi România au scăpat în cele din urmă de guvernele pedeliste, la putere ajungând USL-ul care a înţeles că situaţia de criză prin care trece România poate fi mai uşor depăşită printr-o serie de măsuri menite să pună în mişcare roţile adormite ale economiei, lucru pe care pedeliştii au refuzat în mod supid să îl facă. Una din aceste măsuri se referă chiar la modificarea Legii Urbanismului, în sensul orientării acesteia spre autonomia locală. Şi ce putea PDL-ul să facă decât să comenteze şi să înfiereze modificările propuse de parlamentarii PSD de Constanţa Antonella Marinescu şi Eduard Martin, de modificare a Legii Urbanismului. Şi cine putea să facă acest lucru, nimeni alta decât Elena Udrea, cea care a blocat România din punct de vedere investiţional. Ieri, într-o declaraţie politică, l-a acuzat pe primarul Constanţei că vrea controlul total al autorizării construcţiilor de la malul mării. „Aşa cum spunea chiar Udrea, pedeliştii au realizat o legislaţie mai restrictivă decât cea care era, care să nu permită construirea de clădiri înalte sau altele. Eu, ca primar, nu mai ştiu ce să fac ca să aduc aici turiştii. Implicit, venind turiştii aici, le mearge foarte bine tuturor celor implicaţi în turism şi fac investiţii. Dacă cineva se apucă să construiască acum un hotel în care să facă o investiţie de 4-5 milioane de euro, şi sunt nenumărate cazuri care aşteaptă să le eliberăm o autorizaţie de construcţie, nu poate din cauza acestor modificări făcute de Udrea. Eu mă duc şi îi întind covorul roşu celui care face investiţia, pentru că va începe construcţia, va angaja firme locale, forţă de muncă locală, vor fi plătite salarii, dări către bugetul local şi cel naţional, bani pe care îi putem întoarce către oameni. Cu alte cuvinte funcţionează economia. Adică ceea ce se întâmplă în alte zone din lume care nu sunt lovite de criză, vezi Asia, vezi America de Sud, dar care nu se întâmplă în Europa. Noi am reuşit să stimulăm acest lucru, iar madam Udrea nu mai ştie cum să facă pentru a bloca. Toată lumea abia aşteaptă să putem da drumul la investiţii, iar madam Udrea ţipă că nu, adică să nu facem nimic. În viziunea ei, noi trebuie să stăm să ne uităm la bulgari, la turci, cărora le funcţionează turismul şi să stăm să jelim pe la televizor ce investiţii au făcut ei la Sunny Beach sau Antalya, şi noi să nu putem face nimic aici”, a declarat aseară, la TV Neptun, primarul Radu Mazăre.

PROPUNERI Prin modificările propuse la Legea Urbanismului, deputaţii PSD vor să deblocheze investiţiile şi să înapoieze autorităţilor locale atribuţia de a concepe planuri urbanistice zonale. Eduard Martin şi Antonella Marinescu spun că demersul are sprijinul asociaţiilor patronale şi turistice. „Una din modificările propuse de noi se referă la posibilitatea ca investitorii privaţi să poată iniţia PUZ-uri în baza unui aviz de oportunitate semnat de arhitectul şef şi primar. Acest lucru a fost interzis de la începutul anului, administraţia locală fiind singura care putea iniţia PUZ-uri cu excepţia documentaţiilor care doreau aprobarea unor cartiere rezidenţiale, hipermarketuri şi parcuri industriale şi tehnologice, respectiv proiecte mari ca dimensiune”, a declarat Eduard Martin.

SUSŢINEREA INVESTITORILOR Investitorii spun că planurile de dezvoltare a litoralului românesc s-au lovit de un zid în momentul în care fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a decis să-şi aroge dreptul de a decide cum să se construiască la malul mării şi cui să dea autorizaţie chiar şi pentru prelata unei terase. „Cum 2012 a fost un sezon bun şi investitorii vor să extindă cluburile, nu pot să stea după autorizaţii ani întregi. PUZ-urile trebuie să fie făcute de autorităţile locale, aşa e normal”, a declarat preşedintele Asociaţia Litoral-Delta Dunării, Corina Martin. Primarul Radu Mazăre spune că dorinţa Elenei Udrea de a controla tot ceea ce se întâmplă pe litoral nu are nicio legătură cu viaţa reală. “Primarul şi Consiliul Local stabilesc ce se construieşte în oraşul respectiv, nu madam Udrea din birou de la Cotroceni, că acum a plecat de la minister şi ar vrea din birou, de la Cotroceni, să controleze ea toată ţara. Aşa ceva nu se poate, nici nu este firesc, nici nu este natural. Ea a făcut nişte modificări, care ne-au încorsetat şi a blocat totul. Blocând, investitorii stau cu banii în buzunar, vor să construiască hoteluri, apartamente de vacanţă, să se extindă, să facă piscine, să facă terase, dar nu pot pentru că a blocat madam Udrea totul. În toată lumea, primarul şi consiliul local decid ce se construieşte în oraş. Madam Udrea a sucit-o. Nici pe vremea lui Ceauşescu nu hotărau cei de la Comitetul Central din Bucureşti pe plan local”, a spus Mazăre. Primarul a cotinuat spunând că aberaţiile fostului ministru potrivit cărora ar urma să se construiască pe plajă nu au nicio acoperire. „Poveştile acestea cu construcţiile pe plajă eu le tot aud de când a venit madam Udrea, care a trecut meteoric pe acolo şi habar nu are ce este ăla turism. Ce sunt alea construcţii pe plajă? Primăria nu poate elibera o autorizaţie de construcţie până când nu se demonstrează cine este proprietarul terenului. Pe plaja României nu este proprietar nimeni. Eu nu sunt nebun să eliberez o autorizaţie de construcţie pe plajă, pentru că a doua zi mă ia imediat DNA-ul. Interesul meu nu este să construiesc pe plajă. Culmea, vine tanti Nuţi să ne explice nouă care este interesul. Interesul este să fie cât mai multă plajă”, a explicat Mazăre.

SEZON DE SUCCES Statisticile arată că, în sezonul estival 2012, pe litoral au fost peste 1,5 milioane de turişti. „După sezonul acesta, pe calculele făcute de federaţiile patronale, în staţiunea Mamaia au rămas între 220 şi 250 de milioane de euro”, a mai spus Mazăre. Cei mai mulţi au venit în staţiunea Mamaia atraşi de cluburile şi de evenimentele organizate de Primăria Constanţa. Radu Mazăre spune că acesta este tipul de imagine din care Mamaia are de câştigat, ca dovadă că va obţine premiul pentru cea mai dinamică staţiune din lume, la Monte Carlo. Pentru ca staţiunea să se extindă este nevoie de infrastructură şi investiţii care nu pot aştepta cu anii pentru o autorizaţie venită tocmai de la Bucureşti.



12