Investițiile, sacrificate din nou de Guvern

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cheltuim, dar nu cum trebuie

Investițiile, sacrificate din nou de Guvern

Economie 06 Noiembrie 2018 / 17:06 6204 accesări
AmCham: „O creştere economică sustenabilă pe termen lung nu poate fi realizată fără un angajament real pentru investiţii şi pentru reforme structurale“

AmCham: „O creştere economică sustenabilă pe termen lung nu poate fi realizată fără un angajament real pentru investiţii şi pentru reforme structurale“

CUI ÎI PASĂ... Realizarea planului de investiţii nu este o prioritate nici anul acesta, după cum arată execuţia bugetară aferentă primelor nouă luni, iar o creştere economică sustenabilă pe termen lung nu poate fi realizată fără un angajament real pentru investiţii şi pentru reforme structurale, arată Camera de Comerț Româno - Americană (AmCham) - „Diferenţa dintre veniturile bugetare proiectate prea optimist şi cheltuielile mai mari asumate pentru salarii şi asistenţă socială defavorizează realizarea planului de investiţii bugetat pentru 2018“. Potrivit reprezentanţilor investitorilor americani în România, deficitul bugetar de 16,8 miliarde lei (1,77% din PIB), înregistrat în primele nouă luni, depăşeşte cu mai mult de două ori nivelul deficitului înregistrat în aceeaşi perioadă a lui 2017. Mai mult, faptul că 2017 s-a încheiat cu un deficit de 2,88%, foarte apropiat de nivelul maxim de 3% din PIB prevăzut de Tratatul de la Maastricht, confirmă îngrijorările cu privire la riscurile de încadrare în ţinta de deficit bugetar în 2018, chiar şi în condiţiile în care planul de investiţii pentru anul în curs ar fi realizat. De altfel, AmCham România susţine că reducerea cheltuielilor planificate pentru investiţii rămâne un mecanism de control al deficitului bugetar, chiar dacă restrângerea acestor tipuri de alocări are un impact negativ asupra creşterii economice reale şi potenţiale - „Din analiza primelor nouă luni din 2018, cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 15,2 miliarde lei. Deşi cu 25,7% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, prin raportare la investiţiile planificate pentru acest an, de 38,5 miliarde lei (4,2% din PIB), gradul de realizare, la momentul primelor nouă luni, a fost de numai 39,5% (1,6% din PIB). O creştere economică sustenabilă pe termen lung nu poate fi realizată fără un angajament real pentru investiţii şi pentru reforme structurale care să sporească impactul investiţiilor în economie şi în societate în ansamblu, prin consolidarea capacităţii instituţiilor publice şi creşterea calităţii cheltuielilor publice“.

CE PERICOLE NE PASC Investitorii americani vorbesc şi despre pericolul în creştere al accelerării inflaţiei, într-o perioadă de expansiune economică în care România se confruntă şi cu un exces al cererii care nu poate fi acoperit de oferta internă precum şi cu un deficit al forţei de muncă disponibile - „Lipsa unei consolidări fiscale în fazele favorabile ale ciclului economic limitează marja de manevră pentru politicile de stimulare a economiei pe care guvernul le-ar putea întreprinde. În acest caz, o restructurare a cheltuielilor publice, inclusiv a celor sociale şi a investiţiilor, devine iminentă“. Ei consideră că încadrarea în limita deficitului bugetar rămâne un obiectiv deosebit de ambiţios chiar şi în condiţiile ideale în care, în pofida estimărilor analiştilor, economia va creşte în anul 2018 cu 5,5% în termeni reali, evoluţia veniturilor şi cheltuielilor bugetare va urma structura anului precedent şi planul de investiţii va fi realizat integral.



12