Investitorii ignoră ordonanţa Finanţelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Investitorii ignoră ordonanţa Finanţelor

Economie 30 Ianuarie 2007 / 00:00 698 accesări

Greva de o oră a celor două burse din România, BVB şi Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu de săptămîna trecută, în premieră în România, n-a avut niciun efect asupra Guvernului. Ministrul de Finanţe s-a limitat în a spune că investitorii pe bursă au fost privilegiaţi în 2006, cînd au primit un drept pe care nu l-a avut niciun cetăţean: să nu plătească niciun impozit. În concluzie, spune ministrul, nu au niciun motiv să facă scandal. Declaraţia lui Vlădescu i-a nemulţumit şi mai mult pe investitori, care vor acum să-şi facă dreptate în justiţie.

Într-o petiţie pusă la cale de forumiştii de pe piaţa de capital, şeful Finanţelor este acuzat de încălcarea Constituţiei, subminarea economiei naţionale, abuz în serviciu, abuz împotriva intereselor persoanelor. Scrisoarea de protest a adunat, în cele trei zile, peste 1.300 de semnături. În plus, mai bine de jumătate dintre investitorii care şi-au depus declaraţia de impozit susţin că au trecut cîştigul net, şi nu cel brut, aşa cum vrea Fiscul. Într-un sondaj realizat pe site-ul KTD, dintre cei 274 de intervievaţi - 58% au declarat cîştigul net, şi doar 7% au ascultat de ordinul ministrului şi l-au trecut pe cel brut. Aprox. 12% dintre investitori au înregistrat profit, dar nu au depus declaraţia, iar 17% au înregistrat pierdere, dar nu au depus declaraţia, se arată în sondajul KTD. Potrivit legii, cei care au declarat şi virat impozitul pentru cîştigul net vor fi obligaţi să plătească penalizări.

Se caută altă metodă de impozitare a cîştigurilor din tranzacţii

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, este de părere că doar cîştigurile nete din tranzacţiile bursiere trebuie să fie impozitate şi că este necesară găsirea unei alte modalităţi de impozitare, astfel încît investitorii de pe piaţa de capital să nu fie sponsorii economiei. "Ar trebui să ne interesăm de o formulă prin care numai cîştigurile nete să fie impozitate. Nu are rost ca investitorii să fie sponsori pentru economie", a declarat, ieri, ministrul Economiei şi Comerţului, Varujan Vosganian. "Dacă bugetul trebuie să cîştige bani, să lase bursa la urmă", a adăugat el. Nemulţumirea investitorilor pe piaţa de capital a fost generată de un ordin al ministrului finanţelor care prevede că, pînă pe 25 ianuarie, persoanele fizice care au obţinut cîştiguri, anul trecut, din titluri de valoare, deţinute mai puţin de un an, sînt obligate să le declare (în formularul 226) şi să plătească un impozit de 16%. Vosganian a mai spus că nu a fost de acord cu această modalitate de impozitare şi consideră că bursa este un "seismograf al economiei".

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a decis suspendarea şedinţei de tranzacţionare timp de o oră, pe 25 ianuarie, în semn de protest faţă de autorităţile fiscale. Impozitarea separată a titlurilor în cîştig, fără luarea în considerare a pierderilor, generează situaţii anormale, în opinia brokerilor, întrucît pierderile pot depăşi, în unele cazuri, cîştigurile. Prin urmare, Ministerul Finanţelor ia în calcul, la impunerea din ianuarie, numai profitul şi face scăderea, cu pierderea, abia după nouă sau zece luni, cînd emite deciziile de impunere făcute pe baza declaraţiilor finale din mai, deoarece impunerea cîştigurilor de pe piaţa de capital se face în două etape. Persoanele fizice, care obţin cîştiguri la bursă în 2007, vor plăti un impozit de 1% pentru fiecare tranzacţie, lunar, urmînd ca, în 2008, să depună o declaraţie pe întregul portofoliu şi să plătească un impozit pe cîştigul net anual.



12