Investitorii străini, puși pe fugă de aberațiile fiscale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Schimbări prea multe și prea dese

Investitorii străini, puși pe fugă de aberațiile fiscale

Economie 05 Iulie 2017 / 17:25 623 accesări

CIS: „Anunțurile succesive de creștere sau scădere a taxelor și schimbările frecvente ale politicilor fiscale creează incertitudine“

CIS: „Anunțurile succesive de creștere sau scădere a taxelor și schimbările frecvente ale politicilor fiscale creează incertitudine“

Consiliul Investitorilor Străini (CIS) avertizează că a doua revoluție a sistemului fiscal, anunțată intempestiv de Guvernul Tudose, pune pe fugă oamenii de afaceri, creează incertitudine și șubrezește încrederea în România. CIS critică și propunerea de impozitare a cifrei de afaceri, care ar penaliza grav firmele cu rulaj mare și marjă mică de profit și ar determina mulți jucători să investească în alte țări sau să amâne pe termen nedefinit decizia de a intra în piața românească.

Consiliul Investitorilor Străini (CIS) își exprimă îngrijorarea cu privire la modificările aduse recent programului de guvernare, arătând că intenția autorităților de a face o a doua revoluție a sistemului fiscal, într-o perioadă de șase luni, a creat panică în mediul de afaceri - „Transformări de o asemenea anvergură, anunțate intempestiv și fără suficiente detalii, pot avea un efect destabilizator asupra economiei și nu fac decât să șubrezească încrederea investitorilor existenți sau potențiali, indiferent de originea lor“. În opinia CIS, implementarea grăbită a politicilor fiscale, anunțate fără analize serioase, studii de impact sau consultări cu mediul de afaceri, poate avea un efect negativ asupra tuturor companiilor din orice sector de activitate, fie ele mari sau mici - „Decidenții trebuie să fie conștienți de puterea cuvântului lor. Declarațiile publice pe care le fac pot afecta piețele. Anunțurile succesive de creștere sau scădere a taxelor și schimbările frecvente ale politicilor fiscale creează incertitudine. Investitorii care analizează posibilitatea de a veni în România vor amâna probabil decizia, până când lucrurile vor deveni mai clare. Sau vor investi în altă țară“. De asemenea, membrii CIS consideră că impozitarea cifrei de afaceri a companiilor se poate dovedi contraproductivă - „Nu doar că ar penaliza acele afaceri care au volume foarte mari, dar marje mici ale profitului, dar vine în contradicție cu practica Uniunii Europene în acest domeniu și poate afecta semnificativ competitivitatea României în regiune. Considerăm că și în cazul altor măsuri anunțate, cum ar fi impozitarea venitului global, taxa de solidaritate sau mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, Guvernul trebuie să cântărească bine și să facă niște calcule atente de impact. Venind pe fondul creșterii salariilor din sectorul public și în general al creșterii cheltuielilor publice, astfel de măsuri fiscale pot dezechilibra stabilitatea macroeconomică și bugetară pe care România a obținut-o cu multe sacrificii“.

Taguri articol


12