Învierea de la Malul Mării: Lumina de Paşte, adusă din larg

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Învierea de la Malul Mării: Lumina de Paşte, adusă din larg

Religie 15 Aprilie 2017 / 18:28 3482 accesări

Duminică, 16 aprilie, începând cu ora 11,45, la Catedrala arhiepiscopală, Ierarhul Tomisului a oficiat slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită mai multe limbi de circulație internațională. Sâmbătă, 15 aprilie, IPS Teodosie a adus Sfânta Lumină din largul Mării Negre în zona falezei Cazino din municipiu. Lumina Sfântă a fost purtată în procesiune până la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei arhiepiscopale, unde, de la ora 24.00, s-a oficiat Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie.

La Constanța, conform obiceiului din ultimii ani, Sfânta Lumină a fost adusă din largul Mării Negre de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. Marea a fost liniștită, iar IPS Teodosie nu a întâmpinat probleme. Arhiepiscopul Tomisului a ținut apoi Slujba Învierii la Catedrala Arhiepiscopală, într-o zonă în care se găsesc ruinele vechii cetăți a Tomisului. În jurul orei 23.40, în prezența câtorva mii de credincioși, IPS Teodosie a sosit cu o șalupă, din largul Mării Negre în zona falezei Cazino din municipiu, Lumina Sfântă fiind apoi purtată în procesiune la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei Arhiepiscopale, unde, de la ora 24, a fost oficiat Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie. „Mergem cu lumina pe mare, ca să o aducem așa cum a fost adusă ea de Sfântul Apostol Andrei. Tocmai de aceea, având marea care este pentru noi un dar al lui Dumnezeu, pe care va fi venit si Apostolul Andrei, care a adus Adevărul Luminii Învierii, de aceea o aducem și noi în același chip. Înnoim acest fir al istoriei aducerii Luminii Învierii prin această procesiune”, a declarat IPS Teodosie.

Din 2014 au loc astfel de ceremonii la Constanța, după ce, în 2014, festivitățile care erau organizate pe malul mării au fost mutate la Catedrala Arhiepiscopală în urma solicitării făcute de sinodul Bisericii Ortodoxe, care a cerut să nu mai fie organizate slujbe acolo unde nu există un altar sfințit.

Duminică, 16 aprilie, începând cu ora 11.45, la Catedrala arhiepiscopală, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită mai multe limbi de circulație internațională.Ulterior, de la ora 18.00, la Casa de Cultură din Constanţa este programat tradiționalul Concert pascal, susținut de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.

Citește și:

Sărbătoarea Paștelui, la Constanța! Lumina vine de pe mare!



12