Bucurie mare, ieri, la Şcoala cu clasele I-VIII „Dan Barbilian” din Constanţa. Câştigătorii celor două premii I ale Festivalului Internaţional de Creativitate Şcolară de la Sanremo, din Italia, au fost sărbătoriţi ca nişte adevăraţi învingători la întoarcerea „acasă”: cu medalii şi diplome de către conducerea instituţiei de învăţământ, reprezentată de directoarea Monica Astăluş, dar şi cu flori oferite de colegii lor mai mici, mândri de succesul lor. Inedita festivitate de premiere la care au fost martori şi micuţii din ciclul primar, pregătiţi de vacanţă, a avut loc ieri, spre amiază, în sala de sport a Şcolii „Dan Barbilian”, care, cu cele două distincţii obţinute, a înregistrat o performanţă unică în palmaresul învăţământului românesc.
Micuţii şi talentaţii actori au dovedit că sunt cei mai buni la celebrul festival şcolar de la Sanremo. Reţeta succesului lor nu este, însă, foarte simplă. Dorinţa de a face ceva constructiv şi creativitatea lor, dublată de zeci de ore sacrificate la repetiţii, chiar şi în weekend, sub atenta îndrumare a bibliotecarei Crina Mareş - care şi-a propus să reitereze performanţa din anul 2009, când elevii pe care i-a pregătit au câştigat Premiul I la secţiunea „Eurotheatre“ - nu au fost de ajuns. Vestea calificării în finala competiţiei internaţionale a fost umbrită brutal de contactul dur cu realitatea: lipsa fondurilor care să le asigure transportul la Sanremo. Ajutorul a venit, însă, nesperat, din partea Fundaţiei Fantasio, care a crezut în talentul lor şi le-a oferit 3000 de euro. Potrivit coordonatoarei elevilor, bibliotecara Crina Mareş, performanţa obţinută la Sanremo a determinat şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului să acorde 5500 de lei, pentru acoperirea cheltuielilor.
Eforturile nu au fost însă în zadar: cele două piese de teatru jucate în limba engleză au cucerit juriul într-atât încât au fost recompensate, fiecare în parte, cu Premiul I. Primul spectacol, „Insula perfecţiunii”, cu un subiect alegoric - un cuplu care visează la o viaţă perfectă, motiv pentru care îşi abandonează copilul pentru că este prea imperfect - i-a avut protagonişti pe: Florian Stoian, Cristina Radu, Roxana Dumitrache, Tudor Cuingioglu, Andri Ionescu - clasa a V-a A, Theodora Ionescu, Albert Robu - clasa a VI-a A, Raluca Mareş - clasa a VIII-a. Cea de-a doua piesă, „Femeia lacomă”, adaptare după o poveste rusească cu tentă ecologică, a fost interpretată de elevii clasei a IV-a B, Ştefan Mihnea, Antonia Seucea, Iris Alexandroaia, Andreea Dzogoliuc, Fabian Cotan, Andrei Neag, Mihai Florescu, Vasile Grosu şi Raul Iordăchescu.
Plecarea din Constanţa spre Sanremo a avut loc pe 2 aprilie, noaptea, cu speranţa de a ajunge la Budapesta pe lumină, pentru un scurt popas turistic care a mers ca la carte. Copiii au reuşit să viziteze Viena, dar şi oraşul natal al marelui compozitor Mozart, Salzburgul. „Aventura” copiilor spre capitala creativităţii şcolare nu a fost lipsită de peripeţii: un micuţ s-a rătăcit de grup, dar totul a revenit pe făgaşul normal, iar întâmplarea a fost „o lecţie” pentru fiecare dintre participanţi.