„Invitaţi“ nemulţumiţi, la o... „Căsătorie nebună“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Invitaţi“ nemulţumiţi, la o... „Căsătorie nebună“

Cultură 28 Mai 2009 / 00:00 1182 accesări

Publicul iubitor de teatru a urmărit, marţi seară, timp de aproximativ o oră, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, comedia „Căsătorie nebună“, de Eugene Labische, în regia lui Dan Tudor. Pe scena instituţiei de cultură au evoluat actorii George Motoi, Gigliola Motoi, Ovidiu Cuncea, Andrei Duban, Afrodita Androne, Magda Catone şi Eduard Adam, deşi pe afişul piesei figurau alte şapte mari nume de actori: Ileana Stana Ionescu, Marius Bodochi, Mirela Zeţa, Laura Creţ, Tomi Cristin, Răzvan Oprea şi Dan Tudor. La finalul reprezentaţiei, audienţa, care a aşteptat-o pînă în ultima clipă pe cunoscuta actriţă Ileana Stana Ionescu, anunţată pe afişul spectacolului ca fiind în fruntea distribuţiei, a ţinut să-şi manifeste nemulţumirea şi i-a sancţionat pe actori. Aplauzele nu au mai fost atît de generoase, lucru sesizat şi de actorii prezenţi pe scenă. În culise, însuşi George Motoi, cunoscutul actor de teatru şi de film care refuză să joace în telenovele s-a arătat contrariat de faptul că publicul nu a fost informat corect în ceea ce priveşte numele artiştilor care urmau să susţină reprezentaţia „O căsătorie nebună“. Acesta a precizat că spectacolul beneficiază de o dublă distribuţie.

Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Gheorghe Ungureanu, care, la fiecare spectacol, ia „pulsul” sălii întrebînd publicul dacă i-a plăcut sau nu piesa prezentată, a fost, la rîndul său, dezamăgit de reprezentaţia care a durat cu puţin peste o oră şi care nu i-a adus la Constanţa pe actorii anunţaţi. „Îmi cer scuze constănţenilor pentru acest inconvenient. Personal, spectacolul nu mi s-a părut atît de rău, dar nu a avut sfîrşit“, a spus Gheorghe Ungureanu. „Nu putem să ne batem joc de public. De acum, voi fi mult mai vigilent, pentru ca astfel de neplăceri să nu mai aibă loc“, a adăugat directorul Casei de Cultură din Constanţa. Gheorghe Ungureanu a mai precizat că şi organizatorul acestui eveniment, Vasile D. Dobrotă, persoană fizică din Gorj, a fost, la rîndul său, surprins neplăcut de modul în care a fost prezentat acest spectacol.

Potrivit actorului George Motoi, premiera spectacolului „Căsătorie nebună“ a avut loc luni seară, la Bucureşti, iar Constanţa a fost oraşul cu care a debutat turneul naţional de promovare a piesei. De asemenea, acesta a mai spus că piesa „Căsătorie nebună“ este un proiect al unui teatru pe care... ar vrea să îl înfiinţeze regizorul-actor Dan Tudor, la Bucureşti: Teatrul Naţional Popular. Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, Gheorghe Ungureanu, a declarat, ieri, că i-a transmis regizorului Dan Tudor, prin intermediul actorilor din „Căsătorie nebună“, să oprească turneul care a început la Constanţa, pentru ca publicul din ţară să nu mai aibă parte de astfel de surprize neplăcute. Preţul biletelor pentru acest spectacol a fost de 60 de lei, însă, după cum a specificat Gheorghe Ungureanu, majoritatea spectatorilor a beneficiat de reducerea de 50%, ai cărei beneficari au fost elevii, studenţii şi pensionarii.

Subiectul „Căsătoriei nebune“, aşa cum a fost el prezentat pe scenă, este relativ... simplist, protagoniştii piesei fiind un tată (George Motoi) şi doi pretendenţi la mîna fiicei sale Cecile (Gigliola Motoi) interpretaţi de Ovidiu Cuncea şi Andrei Duban (Jules). Pe Jules, Cecile îl iubeşte, însă timiditatea îl împiedică pe acesta să ceară tatălui mîna fiicei. Răsturnările comice de situaţie, „jocul“ scrisorilor, al căror adept este avocatul timid, interpretat de Andrei Duban – „o scrisoare nu roşeşte, o scrisoare nu tremură“, spune Jules - sau replici precum „fii mai dîrz domnule, dacă nu, nu te mai măriţi!“ au reuşit să aducă, într-o oarecare măsură, zîmbetele pe chipurile spectatorilor. Celălalt pretendent, cinic, plin de sine şi lipsit de respect, încearcă să o ia pe Cecile de soţie. În final, însă, lucrurile s-au aşezat, la vestea anunţatei căsătorii... nebune făcîndu-şi apariţia şi mătuşa avocatului timid (Magda Catone). Alături de personajele principale ale piesei, pe scenă au mai evoluat slujnica Anette, redată de Afrodita Androne şi „băiatul cu vinul”, interpretat de Eduard Adam, care a reuşit să intre în pielea personajului său, inteligent şi cu spirit mercantil. „A fost o experienţă inedită, foarte interesantă să lucrez cu un regizor tînăr, plin de fantezie, pe un text debordant. Căsătorie nebună este o comedie de bulevard, foarte bine scrisă şi tratată în stilul commedia dell’arte, ceea ce îi aduce o anumită savoare“, a specificat actorul George Motoi, care şi-a interpretat rolul convingător. Decorurile, în manieră minimalistă, au fost realizate de Doru Zanfir, iar costumele au purtat semnătura Ancăi Răduţă.

Taguri articol


12