Invitaţie în locuinţa tradiţională dobrogeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Invitaţie în locuinţa tradiţională dobrogeană

Cultură 02 Februarie 2010 / 00:00 475 accesări

Muzeul de Artă Populară găzduieşte, în luna februarie, expoziţia temporară „Arta populară din Dobrogea”. Expoziţia, deschisă în spaţiul generos dedicat manifestărilor de acest gen cu caracter temporar, reuneşte valoroase piese din patrimoniul instituţiei de cultură: port tradiţional, ţesături care decorează interioarele locuinţei ţărăneşti, mobilier, obiecte de uz gospodăresc, unelte de muncă, dar şi instalaţii tehnice legate de meşteşuguri ţărăneşti.

„Arta populară din Dobrogea” este o invitaţie simbolică de a păşi în spaţiul de locuit tradiţional, în tindă, în camera de locuit propriu-zisă şi în „camera curată”. „Camera bună” sau „camera curată” este reconstituită cu cele trei puncte de rezistenţă: colţul cu patul, colţul cu masa şi peretele de răsărit cu icoanele. În acest spaţiu se regăsesc cele mai frumoase piese decorative: ştergare din borangic decorate şi ţesături din lână - scoarţe, aşternuturi de pat şi perne. În încăperea de locuit se află ţesături cu funcţie uzuală, războiul de ţesut şi alte ustensile pentru prelucrarea fibrelor textile precum: roata de tors, furca şi fusul sau „maşina” de prelucrare a bumbacului. În „tindă”, spaţiu care îndeplineşte rolul de bucătărie, în satul tradiţional, se află în jurul vetrei un bogat inventar de obiecte de uz gospodăresc precum: vasele din metal, ceramică sau lemn. Însă, punctul de reunire a familiei tradiţionale îl constituie masa joasă din lemn, „sinia”, prezentă în arealul balcanic.

Potrivit directorului instituţiei de cultură, dr. Maria Magiru, expoziţia a fost organizată ca un răspuns la solicitarea unui număr foarte mare de iubitori ai artei populare - elevi, profesori şi studenţi, interesaţi de specificul artei populare dintre Dunăre şi Mare.

Taguri articol


12