Invitaţie la piept de porc fiert în zeamă de varză!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La „Târgul de Crăciun” de la Pavilionul Expoziţional

Invitaţie la piept de porc fiert în zeamă de varză!

Justiție 13 Decembrie 2013 / 00:00 3769 accesări

Fiecare dintre noi vrea să aibă tot ce-i mai bun pe masă în ziua de Crăciun. Tocmai de aceea, organizatorii „Târgului de Crăciun” de la Pavilionul Expoziţional Constanţa, situat la intrarea în staţiunea Mamaia, invită constănţenii până în 22 decembrie, între orele 10.00 şi 19.00, să-şi achiziţioneze bucate tradiţionale direct de la producătorii din zone deja recunoscute pentru astfel de preparate: Ardeal, Bucovina şi Maramureş. Zeci de expozanţi îşi prezintă produsele în interiorul Pavilionului.

CHIŞCA - UN FEL DE CALTABOŞ CU CEAPĂ Printre producătorii din ţară se numără şi Cristina Păsăilă, venită tocmai din satul Milişăuţi, judeţul Suceava. Ea a adus constănţenilor piept de porc fiert în zeamă de varză. „Pieptul de porc îl dezosăm, îl degresăm şi îl fierbem în zeamă de varză. Apoi este afumat şi se adaugă condimentele de rigoare. Prin fierbere, el nu mai este atât de gras. Este un produs foarte apreciat de constănţeni. Chiar dacă nu îl avem, oamenii întreabă de el pentru că îi ştiu denumirea. Cine vrea să ştie mai multe despre cum se pregătesc astfel de produse să vină acasă la noi, în Bucovina, să vadă cum le facem”, a spus femeia. Un kilogram ajunge la 38 de lei, dar preţul se negociază, dacă se cumpără în cantităţi mari. Un produs tradiţional specific din Bucovina este chişca - un fel de caltaboş cu ceapă. „Se fierb capul de porc şi celelalte organe. Se taie ceapa, se înăbuşă cu osânza de la porc, apoi se dau prin maşină, se bagă în maţ şi apoi se fierbe. Întâi se fierbe carnea şi apoi se fierbe şi cu maţul, ca să se întărească”, a explicat Cristina Păsăilă. Preţul la chişcă este 25 de lei kilogramul. Pe tarabă, printre alte produse specifice mai există şi cârnaţi, pastramă de muşchi, fiartă şi afumată, sau o alta ţinută la baiţ mai multe zile şi coaptă în fum de fag. În plus, constănţenilor le place şi pastrama din piept de curcan şi carnea la garniţă (ceafă, muşchi, pulpă şi cârnat) ţinute la baiţ, apoi scoase şi puţin afumate şi prăjite în untură, aşa cum bătrânii îşi ţineau înainte carnea. Preţul unui kilogram de carne la garniţă este de 50 de lei.

ANSAMBLUL „MOŞTENITORII”, LA CONSTANŢA În cadrul târgului, începând de astăzi, de la ora 16.00, grupuri de colindători vor fi prezenţi să încânte auzul vizitatorilor. Totodată, sâmbătă, de la ora 17.00, va veni la „Târgul de Crăciun”, de la Pavilionul Expoziţional Constanţa, ansamblul „Moştenitorii”, condus de Adrian Eftimie, tocmai din satul Oglinzi, judeţul Neamţ. Organizatorii invită constănţenii să vină să îi asculte, dar şi să-şi achiziţioneze produse tradiţionale.



12