Iohannis a pus punct campaniei electorale şi a fugit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cronica unei bătălii care s-a terminat înainte de a începe

Iohannis a pus punct campaniei electorale şi a fugit

Politică 14 Noiembrie 2014 / 00:00 1125 accesări

UN EȘEC, DOUĂ ”EŞECE” A trecut și a doua confruntare dintre cei doi candidați la prezidențiale, Victor Ponta și Klaus Iohannis. S-ar părea că este şi ultima, căci Iohannis a decis că s-a încheiat campania şi nu vrea să meargă la dezbaterile de la Antena 3 (o fi nevoie din nou de nişte găini pentru a-l convinge?). Simțind că singura modalitate prin care Ponta ar putea pierde alegerile de duminică ar fi ridicarea unui val de ură împotriva lui, Iohannis a demonstrat incapacitate de a trece de la faza de atac la demonstrația ”pot fi un lider adevărat”. Poate nu ar fi rău să-şi amintească ”profesorul” Iohannis că a toci fără a gândi este o risipă, în timp ce a gândi fără a studia este periculos. El s-a prezentat cu două mape groase, în care erau nişte copii ale unor aşa-zise e-mailuri primite de el din diaspora, cu o poză și niște fluturași de pensie. Totuşi, am constatat că Iohannis a făcut efortul de a învăţa câteva expresii pe care le-a folosit indiferent de subiect, replică sau circumstanţă. El a învăţat să citească lista celor 38 de persoane care au probleme de corupţie şi sunt de la PSD, dar a tăcut mâlc când a fost vorba de colegii lui de partid cărora le asigură spatele deşi au decizii de condamnare definitive şi irevocabile.

TEME IOC, ATACURI GÂRLĂ Iohannis l-a provocat pe Ponta, ”ca între bărbaţi”, să convoace Parlamentul pentru a respinge Legea amnistiei şi graţierii, o temă stoarsă electoral la maximum de către pedeliști. Acesta s-a dorit a fi glonţul de pe ţeava lui Iohannis, însă el a eșuat. Tot ce a reuşit să facă cu subiectul a fost să confişte, mai mult decât era necesar, dezbaterea. În schimb, Ponta i-a lansat o altă provocare lui Iohannis: săptămâna viitoare să fie transpusă în legislaţia românească legea privind imunitatea parlamentarilor din Germania. Pauză. Finalul a fost pentru Iohannis o eroare strategică, căci a refuzat să-i adreseze întrebarea din final lui Ponta şi nici nu a spus românilor de ce merită să fie votat. Klaus Iohannis trebuie să înţeleagă că simpla etichetă - fie ea și ”made in Germany” - nu ține loc de ”lucru bine făcut”. Până acum, Ponta a participat la toate dezbaterile, indiferent de susținerea financiară a televiziunii respective, încheindu-și periplul aseară, la Antena 3. Iohannis, însă, a făcut multe mofturi, dovedind că nu face față confruntărilor. Probabil că Iohannis se bucură că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, și-a anunțat susținerea pentru el, însă și Ponta a primit un mesaj de susținere de la vicecancelarul aceleiași țări, Sigmar Gabriel. Mai mult, la Antena 3, aseară a fost prezent, pentru a-şi arăta susţinerea pentru Ponta, premierul Italiei, Matteo Renzi, în a cărui țară se află cea mai mare comunitate de români.

REACȚII Cei din ACL au cerut, ieri, convocarea Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a respinge, astăzi, Legea amnistiei şi graţierii şi pentru a vota toate cererile de urmările penală în cazul unor deputaţi şi senatori. Deputatul Florin Iordache le atrage însă atenţia aceliştilor că solicitarea nu se poate realiza deoarece parlamentarii sunt în teritoriu. În schimb, fostul premier Adrian Năstase îl sfătuiește pe premierul Ponta să accepte provocarea, ”dacă ăsta este principalul motiv pentru care Iohannis vrea să fie preşedintele României”: ”Dar ar trebui aruncat cartoful fierbinte înapoi la Iohannis”. Și pentru că aceliștii au acreditat ideea că Ponta a folosit date de la INS pentru a demonstra că avem creștere economică, social democrații i-au transmis că Victor Ponta a folosit estimări pe baza previziunilor Comisiei Europene.

Liberalii, buni doar de gură

Culmea tupeului a fost atinsă de senatorul PNL Akos Mora, posesor al unei decizii definitive și irevocabile de incompatibilitate, cel pe care Iohannis îl protejează. El a anunţat, ieri, că se autosuspendă din partid, în timp ce mandatul său de senator ”merge mai departe” până când Parlamentul ”va vota pe acest subiect”. În opinia senatorului liberal, invocarea sa ca şi "condamnat" în dezbaterea televizată de miercuri seară are rolul de a abate atenţia de la lucrurile cu adevărat importante. Autosuspendarea nu este însă suficientă, în condițiile în care Klaus Iohannis a susținut în emisiune că Akos Mora își va da demisia din Parlament, iar senatorul Tudor Chiuariu, condamnat pentru fapte de corupție, ar trebui să plece din PNL.



12