Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat joi, într-o conferinţă de presă comună cu președintele Palestinei, Mahmoud Abbas, dorinţa ca instituţiile şi firmele româneşti să se implice în eforturile de reconstrucţie a instituţiilor şi economiei palestiniene.
"Dorim ca instituţiile şi firmele româneşti să se implice în eforturile de reconstrucţie a instituţiilor şi economiei palestiniene. Considerăm că un stat pe deplin funcţional are nevoie de instituţii puternice. Pentru noi, contribuţia la consolidarea instituţiilor palestiniene se înscrie în sprijinul pe care dorim să îl acordăm materializării soluţiei celor două state, care să co-existe în pace şi securitate", a declarat preşedintele la Ramallah.
România va organiza cu Palestina cea de-a treia sesiune a Comitetului Interguvernamental româno-palestinian în acest an, lucru care va prilejui contacte directe între ministerele implicate în acest dialog, a spus şeful statului. "Cu această ocazie, echipele de experţi din ministerele de resort vor identifica noi căi de cooperare şi modalităţi de acţiune în perioada următoare", a spus Iohannis.
De asemenea, el a precizat că România şi Palestina împărtăşesc o "îndelungată relaţie de prietenie" şi că există perspective pentru intensificarea cooperării bilaterale în ceea pe priveşte schimburile economice, agricultura, sănătatea, finanţele, afacerile interne, energia, managementul apelor şi infrastructura.
"Împreună cu preşedintele Abbas ne-am exprimat satisfacţia pentru rolul important pe care îl au în societatea palestiniană absolvenţii facultăţilor din România, recunoscând faptul că aceştia formează o elită intelectuală şi profesională care aduce o contribuţie însemnată la viaţa economică, politică şi socială palestiniană. Pentru noi, contactele interumane sunt esenţiale în aprofundarea relaţiei bilaterale", a mai subliniat Klaus Iohannis.
Cei doi oficiali au discutat şi despre ultimele evoluţii în procesul de pace din Orientul Mijlociu şi perspectivele acestuia şi au concluzionat că cea mai importantă chestiune care trebuie abordată la acest moment este identificarea unor căi de refacere a încrederii dintre părţi.
"Aspiraţiile legitime ale poporului palestinian de a trăi în siguranţă şi prosperitate într-un stat propriu se pot concretiza numai printr-un proces paşnic, prin soluţii care să fie acceptate şi asumate de ambele părţi", a concluzionat preşedintele.