Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, după participarea la discuțiile informale de la Consiliul European, că nu s-a discutat despre viitorul Uniunii Europene, însă reprezentanții celor 27 de state au pregătit, într-o primă formă, declarația de la Roma, din 25 martie.
”A fost o discuție informală despre declarația care se va face la Roma, unde serbăm 60 de ani de la semnarea tratatelor. Declarația a fost pregătită într-o primă formă și cu toți 27 ne-am referit la acest text propus. Contrar așteptărilor multor analiști, nu s-a discutat viitorul Uniunii Europene, ci s-a discutat textul care va fi cu siguranță semnat la Roma, un text care subliniază realizările Uniunii de până acum, care arată nivelul de ambiție pentru viitor. În ansamblu, ne dorim un text pozitiv, care ne dă curaj să continuăm în Uniunea Europeană”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
S-a discutat și despre ideea de ”Europa mai multor viteze”, iar, conform președintelui Klaus Iohannis, o Europă cu mai multe viteze ”nu este o soluție bună” și care s-ar putea ”să ducă chiar la scindarea Uniunii Europene”.
”E o realitate, dar nu înseamnă că trebuie să ne facem un obiectiv din asta. Faptul că acum ne mișcăm cu viteze diferite nu înseamnă că ne dorim la infinit să ne mișcăm tot cu viteze diferite. (...) Apar anumite temeri, în națiunile industrializate, țările care au un nivel de trai mai ridicat, evident apare temerea că vor dispărea locuri de muncă fiindcă salariile sunt mai mici în Europa de Est, apar temeri că vor avea pierderi din industria serviciilor. Iar în Est apare temerea profundă că oamenii vor fi lăsați în urmă”, a mai declarat Iohannis.
Președintele a spus însă că nu ar trebui să existe temere față de unele proiecte care se desfășoară cu viteze diferite și a dat exemplul Procurorului European, proiect la care 17 state, între care și România, au semnat deja. Iohannis a catalogat proiectul ca unul ”în care unii intră mai repede și alții vor să intre mai târziu”.