Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:
Este mai mult de o lună şi jumătate de când trăim cu această stare de urgenţă. Deja putem să tragem destul de multe concluzii statistice. Aş începe prin a remarca faptul că autorităţile, împreună cu medicii şi românii au obţinut rezultate notabile. Societatea românească a dovedit maturitate.
După 15 mai anumite restricţii vor fi reduse. Trebuie să fim foarte atenţi. Nu am atins maximul în România şi o relaxare prematură ar putea distruge rezultatele bune de până acum.
Sunt conştient că medicilor şi românilor le-a fost foarte greu. Repet, pericolul nu a trecut. E nevoie în continuare de maximă atenţie. Faptul că din 15 mai e posibil să relaxăm unele măsuri, nu înseamnă că vom reveni brusc la viaţa normală. Vor rămâne foarte multe restricţii în vigoare. Nu vom putea să ne întâlnim decât maxim 3, nu vom putea merge la restaurante, nu vom putea ieşi din localităţi decât dacă avem un motiv întemeiat.
După 15 mai vom avea obligaţii să purtăm măşti când suntem în spaţii închise sau când folosim mijloacele de transport în comun. Autorităţile trebuie să se retragă uşor, uşor, iar responsabilitatea să fie preluată de cetăţeni.
Banii românilor au fost risipiţi de guvernele pesediste în loc să fie folosiţi acolo unde era nevoie. Tot aceeaşi pesedişti strigă în Parlament că preşedintele şi Guvernul nu fac nimic. E trist. Vin cu măsuri populiste care nu pot fi puse în practică. Aceştia sunt politicienii care se caţără pe spaimele oamenilor. Aceşti politicieni nu au învăţat nimic din greşelile trecutului şi pun în pericol viitorul generaţiilor de români care vin după noi.
Oamenii care pleacă sezonier, pleacă sub contracte cu anumiţi agenţi economici. Nu sunt organizaţi de stat. Este alegerea lor şi trebuie să ne gândim ce trebuie făcut pentru a-i ţine în ţară. Au fost greşeli la început, greşeli de organizare, şi cei care le-au făcut trebuie să plătească.
Nu voi tolera în niciun caz să avem alegeri sub semnul epidemiei. Facem alegeri când nu mai e pericol.
Va exista o regândire a lanţurilor de producţie. Sunt convins că se vor găsi suficienţi antreprenori români care vor sesiza oportunitatea de a produce şi comercializa produse care nu s-au mai fabricat la noi în ultimii ani, spre exemplu măşti.
Sunt convins că mulţi părinţi au o problemă cu faptul că trebuie să se întoarcă la muncă, iar copiii nu merg la şcoală. Dar gandiţi-vă ce probleme ar avea dacă şi-ar trimite copiii la şcoli şi aceştia s-ar întoarce bolnavi acasă. În şcolile noastre, distanţarea socială nu se poate realiza în condiţii de şcoală. Elevii merg de acasă la şcoală şi pot duce boala acolo sau se pot infecta la şcoală şi pot duce boala acasă. Din aceste motive şi alte câteva, am decis să nu redeschidem şcolile. Elevii din clasele terminale nu sunt obligaţi la şcoală, au doar această oportunitate. Dacă vor pot merge, dacă nu se pregătesc pentru examene acasă.
Săptămâna viitoare vom decide în ce formă continuăm. Dacă vom continua în starea de urgenţă sau dacă vom găsi o altă formă administrativă. Luăm decizia săptămâna viitoare. Abia apoi vom anunţa următoarea măsură şi tot aşa până la vară când sper că putem renunţa la multe dintre măsuri. La unele nu vom renunţa, spre exemplu la purtarea măştii. Dacă vom prelungi sau nu starea de urgenţă o vom lua, probabil, în cursul săptămânii viitoare când vom avea noi date epidemiologice. Varianta finală în cazul în care nu prelungim starea de urgenţă este deja pregătită. Vreau să avem legistalaţia clară şi rezervele pregătite.
După jumătatea anului, lucrurile trebuie să fie clarificate în ceea ce priveşte creşterea pensiilor. Ar fi nedrept ca pensionarii să plătească notă de plată a epidemiei. Dacă nu se va putea creşte sau cât se va putea, asta e o întrebare la care trebuie să răspundă Guvernul.
Am discutat cu preşedintele Trump despre problemele de sănătate, despre problema ventilatoarelor, despre probleme economice, despre securitatea flancului estic al NATO şi despre măsurile de relaxare.
Suntem în mijlocul crizei, trebuie să avem răbdare. Vor fi sectoare economice unde vor fi nevoie de anumite măsuri, vor fi sectoare în care va fi nevoie de alte măsuri. Se lucrează intens.
Foarte multe sectoare nu s-au închis, dar sunt foarte mulţi care lucrează de acasă. Sunt sectoare unde o bună bucată de vreme lumea nu se va întoarce la muncă. Pentru mijloacele de transport în comun trebuie stabilite o serie de reguli.
Am solicitat să avem un număr mai mare de testări, inclusiv în perioada în care epidemia va bate în retragere. Avem un test rapid, care nu este foarte sigur, şi avem testul molecular al cărui rezultat vine după o zi. Nu prea are rost să facem testări în masă.
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va susţine marţi, 28 aprilie, ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferinţă de presă.
Aceasta este prima conferinţă de presă pe care preşedintele o susţine de la începutul crizei provocate de noul coronavirus. Cel mai probabil, Klaus Iohannis, va discuta despre paşii ce trebuie urmaţi după expirarea stării de urgenţă pe 15 mai.