Legea bugetului pentru 2017, care stabilește unde ajung banii noștri în acest an, primește o nouă lovitură. Președintele Klaus Iohannis a amânat promulgarea acestui act normativ, fără să explice de ce. În schimb, el i-a chemat la discuții pe premierul Sorin Grindeanu și ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan. Altă vorbăraie, alte pretexte, aceleași metehne...
După ce a pus numeroase piedici proiectului legislativ care stabilește modul în care se împart banii statului în 2017, președintele Klaus Iohannis a dat o lovitură de grație bugetului României. El a amânat promulgarea legii, fără a da niciun fel de explicație pentru gestul său. În schimb, el i-a invitat pe premierul Sorin Grindeanu și ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, „să vorbească discuții” pe această temă. „Având în vedere că Parlamentul României a transmis spre promulgare Legea bugetului de stat pentru 2017 și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2017, consider oportună o întrevedere cu privire la cele două acte normative, la care vă invit, împreună cu Ministrul Finanţelor Publice, domnul Viorel Ştefan, marți, 14 februarie, ora 11.00, la Palatul Cotroceni”, a transmis președintele Iohannis, într-o scrisoare adresată premierului Sorin Grindeanu.
BANII ȚĂRII, CÂMP DE LUPTĂ ÎNTRE IOHANNIS ȘI PSD
De-a dreptul absurd și inexplicabil în această amânare este faptul că Iohannis pare că simte nevoia de a pune din nou bețe în roate bugetului, în condițiile în care a avut ocazia să analizeze proiectul încă dinainte de adoptare. Amintim că el și-a exprimat părerea de mai multe ori cu privire la această lege, atât în perioada în care documentul a fost în dezbatere, cât și atunci când, din postura de președinte al Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT), a avizat proiectul de buget. Totuși, n-ar trebui să ne mire atât de tare acest lucru, în condițiile în care același Iohannis a tărăgănat cât a putut de mult lucrurile în această privință. Până și ședința CSAT pentru avizarea bugetului a convocat-o destul de târziu, în condițiile în care proiectul fusese finalizat cu o săptămână înainte de întrunire. În plus, faptul că a îngreunat procedurile de numire a Guvernului și că „premierul lui”, Dacian Cioloș, a stabilit data alegerilor parlamentare aproape de mijlocul lui decembrie a contribuit la adoptarea târzie a proiectului de buget. Probabil că totul face parte din lupta pe care Iohannis o poartă cu PSD, dispută care s-a intensificat după alegerile legislative din 11 decembrie. Dar această joacă de-a șoarecele și pisica ne costă scump, din moment ce, în lipsa unui buget adoptat, țara funcționează pe... avarii.