Klaus Iohannis se adresează Parlamentului, marţi, de la ora 12.00, cu un mesaj legat de modificarea codurilor penale şi de reacţiile generate de această modificare. Liderii coaliţiei guvernamentale i-au cerut ca mesajul să conţină şi un apel la calm, în contextul amplelor proteste în mai multe oraşe ale ţării. Preşedintele Iohannis a trimis, vineri, o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului prin care le-a adus la cunoştinţă intenţia sa. "Doresc să adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificările aduse de către Guvern legislaţiei penale, precum şi la evenimentele generate de acestea. Vă propun ca data prezentării mesajului în şedinţa reunită a celor două Camere ale Parlamentului să fie data de 7 februarie 2017, ora 12.00. Vă rog să primiţi asigurarea întregii mele consideraţii", se arată în scrisoare.
Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat curs solicitării lui Iohannis astfel încât şedinţa de plen reunit care va începe la ora 10 pentru a dezbate bugetul va fi întreruptă pentru ca deputaţii şi senatorii să asculte mesajul prezidenţial. După mesajul acestuia, dezbaterile pe buget vor fi reluate.
Chiar dacă Guvernul a abrogat mult contestata OUG 13/2017, preşedintele va aborda acelaşi subiect pe care l-a anunţat iniţial. ”Mâine, la ora 12:00, mă voi adresa Parlamentului României. Modificările legislaţiei penale iniţiate de Guvern, care au generat o puternică reacţie civică, trebuie aduse în atenţie şi de la tribuna Legislativului. Vă invit să mă urmăriţi!”, a scris preşedintele, luni, pe Facebook.
REFERENDUMUL PE JUSTIŢIE CERUT DE KLAUS IOHANNIS, AVIZAT DE PARLAMENT
Comisiile juridice ale Camerei Deputaților și Senatului au dat marți aviz pozitiv în unanimitate solicitării președintelui Klaus Iohannis privind declanșarea procedurilor pentru organizarea unui referendum național. Reprezentații PNL și USR s-au declarat de acord cu emiterea unui aviz favorabil, susținând că solicitarea președintelui este justificată și întemeiată.
Deputatul UDMR Marton Arpad a spus că și el este de acord cu emiterea unui aviz favorabil, dar cu observații legate de felul cum ar trebui să decurgă acest referendum. Șerban Nicolae (PSD), președintele Comisiei juridice a Senatului, a menționat că cele două comisii vor da un aviz tehnic solicitării președintelui pronunțându-se pe legalitate, iar din acest punct de vedere susține avizul favorabil. În schimb, el a arătat că un astfel de referendum nu e necesar, iar în proiectul de buget pe acest an nu sunt prevăzuți cei 250 de milioane de lei, bani care vor fi cheltuiți pentru referendum.
IOHANNIS: RETRAGEREA OUG 13 ŞI DEMITERE CHINUITĂ E PREA PUŢIN, ANTICIPATELE SUNT PREA MULT
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că, în acutala criză, retragerea OUG 13 şi "eventuala demitere chinuită a unui ministru" este prea puţin şi alegerile anticipate sunt "prea mult". Preşedintele le-a spus parlamentarilor: "aţi câştigat acum, guvernaţi!" şi a spus că România are nevoie de un guvern puternic, "care lucrează transparent, predictibil şi nu noaptea, pe furiş". După acest moment, parlamentarii PSD au părăsit sala. "Aţi obosit deja? Ghinion", a spus preşedintele.