Iohannis trebuie să promulge Legea Referendumului, obligat-forțat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Deputații au decis

Iohannis trebuie să promulge Legea Referendumului, obligat-forțat

Politică 04 Aprilie 2018 / 18:03 764 accesări

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, cu 195 de voturi „pentru”, 71 de voturi „împotrivă” şi 6 abţineri, Legea Referendumului, pe care au primit-o spre reexaminare de la preşedintele Klaus Iohannis. Drept urmare, șeful statului va fi obligat să promulge legea în forma iniţială. Potrivit textului legii, „cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului".

CĂILE ÎNTORTOCHEATE ALE LEGII REFERENDUMULUI

Camera Deputaţilor a mai adoptat proiectul legislativ la finalul lunii decembrie 2017, iar preşedintele Klaus Iohannis a cerut pe 14 martie Parlamentului reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. În cererea de reexaminare, preşedintele aminteşte că, prin Decizia nr. 612/2017, Curtea Constituţională a constatat neconstituţionalitatea unor dispoziţii din legea menţionată, stabilind existenţa unui paralelism legislativ în textul adoptat iniţial, încălcarea rolului Curţii Constituţionale prin introducerea unui termen de două zile în care Parlamentul putea transmite instanţei constituţionale proiectul legii de revizuire a Constituţiei, şi faptul că data unui referendum de revizuire a Constituţiei trebuie stabilită prin lege, de către Parlament. În urma reexaminării dispoziţiilor declarate neconstituţionale, Parlamentul a adoptat Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului în forma transmisă la promulgare. Sesizată cu o obiecţie de neconstituţionalitate, prin Decizia nr. 47/2018 Curtea Constituţională, a constatat că legea menţionată este constituţională în raport cu criticile formulate. „În opinia noastră, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului cuprinde dispoziţii ce se impun a fi reanalizate de către Parlament”, se arată în document.

PĂRERILE ÎMPĂRȚITE ALE POLITICIENILOR

Liderul USR, Dan Barna, a anunţat că formaţiunea sa va ataca la Curtea Constituţională această lege. La rândul său, deputatul UDMR Marton Arpad a spus că această lege nu are nicio legătură cu revizuirea Constituţiei. De asemenea, prim-viceprşedintele PNL Raluca Turcan a spus că, dacă majoritatea PSD-ALDE ar fi susţinut cu adevărat modificarea Constituţiei pentru întărirea familiei, ar fi reuşit de trei ori până acum. Ea susţine că PNL nu a votat legea, dar susţine referendumul pentru familia tradiţională.



12