Ion Caramitru, sărbătorit în localitatea Mihail Kogălniceanu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ion Caramitru, sărbătorit în localitatea Mihail Kogălniceanu

Cultură 09 Martie 2012 / 00:00 516 accesări

Personalitate complexă a teatrului românesc şi a culturii române în ansamblul său, directorul Teatrului Naţional Bucureşti şi preşedintele Uniunii Teatrale din România (UNITER), Ion Caramitru, împlineşte, astăzi, 70 de ani. O vârstă venerabilă pe care nu i-o pot atribui cei care l-au văzut, pe 29 februarie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Constanţa, în rolul lui Pierre, din spectacolul „Dineu cu proşti”, de Francis Veber, în regia proprie.

Îndrăgitul actor, născut pe 9 martie 1942, la Bucureşti, din părinţi aromâni, a fost sărbătorit, în avans, şi la Constanţa, mai exact în localitatea Mihail Kogălniceanu, unde există o puternică comunitate armânească. El a fost celebrat, ieri, la Liceul Teoretic din localitatea constănţeană, în cadrul simpozionului aniversar „În slujba artei teatrale şi a civismului românesc de azi. Actorul Ion Caramitru la 70 de ani”. Iniţiativa le-a aparţinut Fundaţiei Culturale „Muşata Armână”, Casei-muzeu „Gheorghe Celea” şi Asociaţiei Aromâne din Dobrogea „Picurarlu de la Pind”.

„Aromânul Ion Caramitru este sărbătorit la Mihail Kogălniceanu, în mijlocul comunităţii congenerilor săi, el fiind unul dintre cei mai devotaţi apărători ai unităţii neamului românesc, din care face parte cu toată fiinţa sa”, a spus preşedintele Fundaţiei „Muşata armână”, Willy Wisoşenschi.

SLUJITOR DEVOTAT AL THALIEI ŞI AGOREI Despre complexa personalitate a aniversatului, slujitor al Thaliei şi Agorei, a vorbit, printre alţii, şi preşedintele Asociaţiei Aromâne din Dobrogea „Picurarlu de la Pind”, conf. univ. dr. Stoica Lascu. „Personalitate autentică a culturii române de astăzi, slujitor devotat al Thaliei şi Agorei, apărător al unor constante naţional-culturale perene, dar şi cu o fertilă propensiune pentru valorile civice şi intelectuale occidentale, spiritul atât de tânăr, proaspăt şi liber - nu şi libertin! -, vigoarea fizică proprie celnicilor săi strămoşi - sunt numai câteva valenţe ce mă împiedică a mi-l reprezenta pe maestrul Ion Caramitru în postura de septuagenar”, a spus profesorul Stoica Lascu, unul dintre iniţiatorii manifestării. Acesta a adăugat că Universitatea „Ovidius” îşi va face un titlu de onoare dacă, la o proximă ocazie, îi va acorda acestei autentice personalităţi culturale a României de azi distincţia de Doctor Honoris Causa.



12