Ion Codrescu ilustrează o carte de poezie, în SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ion Codrescu ilustrează o carte de poezie, în SUA

Cultură 15 Iulie 2009 / 00:00 729 accesări

La invitaţia poetei americane Carole MacRury, Ion Codrescu a realizat ilustraţia volumului de versuri intitulat sugestiv şi original în acelaşi timp, „În compania ciorilor“, cu subtitlul „Haiku şi tanka, între flux şi reflux“. Comentariile plastice create de Ion Codrescu la poemele scrise de Carole MacRury sînt inspirate de motivele, subiectele şi temele prezente în poeziile volumului, dar ele nu sînt realizate, după cum specifică însuşi artistul plastic, într-o manieră „ilustrativă“, didactică, ci reprezintă interpretări picturale, cu o mare forţă de sugestie, la versurile poetei americane. „Datorită faptului că lucrările mele de grafică sînt prezente pe numeroase site-uri de pe Internet, anul trecut, am fost contactat de poeta americană Carole MacRury, cu rugămintea de a realiza ilustraţia la volumul pe care urma să îl publice la Editura Black Cat din Maryland, Statele Unite ale Americii“, a explicat graficianul cum a debutat colaborarea cu scriitoarea Carole MacRury, pentru realizarea acestui volum.

Cele 25 de ilustraţii, la care se adaugă şi ilustraţia de pe copertă, sînt realizate de Ion Codrescu în tehnica „sumi-e“ (pictură în tuş) pe hîrtie de orez din Japonia. „Această tehnică a tuşului se apropie foarte mult de spiritul poeziei haiku şi tanka - poeme care se bazează mai mult pe sugerare, decît pe discurs liric plin de metafore“, a specificat graficianul Ion Codrescu. Aşa cum poemul haiku este scris doar în cîteva cuvinte, tot aşa şi desenele în tuş realizate de Ion Codrescu sînt create doar în cîteva trasături de pensulă, pentru a evoca, sugera şi interpreta mesajul poetic din paginile cărţii. Printre ilustraţiile din acest volum de poezie se află şi cinci lucrări de haiga, gen de pictură în tuş în care Ion Codrescu se simte „ca la el acasă“, deoarece artistul constănţean s-a specializat în această artă chiar în Japonia, sub îndrumarea maestrului Ryuhei Nishiyama. De asemenea, în ultimii ani, aceasta a realizat o teză de doctorat, „Imagine şi text în haiga“, la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, pe care, ulterior, în 2008, a publicat-o într-un volum apărut la Editura Herald. „Pictura haiga este formată din caligrafia poemului, un comentariu plastic - o imagine care să fie în consonanţă cu textul poeziei şi sigiliul artistului“, a explicat Ion Codrescu. Spre sfîrşitul volumului „În compania ciorilor“, care numără 142 de pagini, cititorul poate afla date despre talentatul artist constănţean, care a realizat ilustraţia cărţii.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Dobrogea şi şef al catedrei de Arte Plastice din cadrul Şcolii nr. 39 „Nicolae Tonitza“, Ion Codrescu a fost invitat în Finlanda, timp de doi ani, pentru a preda, în cadrul unei şcoli de vară, poezia şi pictura japoneză. Premiat la competiţii internaţionale, pentru haiku-urile sale, Ion Codrescu a mai apărut în lucrări antologice de profil din ţări precum: Japonia, Slovenia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Franţa sau Grecia.



12