Anul 2007 a fost pentru membrii Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (USR) bogat în lansări editoriale, 16 autori prezentînd publicului, în acest an, cele mai recente volume de proză pe care le semnează. Pentru 2008, scriitorii dobrogeni au stabilit un plan editorial la fel de diversificat, una dintre primele cărţi care va fi lansată la începutul anului următor fiind antologia „Scriitori la Pontul Euxin”, realizată de Ion Roşioru. Potrivit autorului, care este membru al USR Dobrogea din anul 1996, antologia reuneşte cronici şi recenzii despre 40 de poeţi, prozatori şi critici literari dobrogeni, membri ai USR Dobrogea. Articolele incluse în această carte au fost publicate după 1989, în importante reviste literare din spaţiul cuprins între Dunăre şi Marea Neagră: „Tomis”, „Ex Ponto” şi „Agora”, dar şi în publicaţii de gen din ţară, printre care „Luceafărul” şi „Convorbiri literare”. „Ideea scrierii acestei antologii a pornit de la poetul Iulian Talianu, fiind acceptată şi de preşedintele Filialei Dobrogea a USR, Ovidiu Dunăreanu. Cititorii vor observa că în textele dedicate fiecărui autor în parte sînt inserate informaţii despre activitatea lor de-a lungul timpului”, a declarat Ion Roşioru.
În această antologie, Ion Roşioru a inclus recenzii şi critici literare referitoare la operele scriitorilor Nicolae Motoc, Constantin Novac, Ovidiu Dunăreanu, Arthur Porumboiu, Sanda Ghinea, Ana Ruse, Ion Dragomir şi Dan Perşa. De asemenea, în antologie există un capitol intitulat „Insula albă”, în care sînt reunite recenzii sau cronici despre autorii tulceni.
Poet, prozator şi eseist, Ion Roşioru s-a născut pe data de 14 august 1944, în comuna Mînzeşti, judeţul Buzău. Scriitorul a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti, iar după terminarea studiilor a devenit profesor de limba şi literatura franceză, la Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” din Hîrşova. Scriitorul a debutat literar în anul 1976, în revista „Tomis” şi de-a lungul timpului, a fost colaborator al mai multor reviste de cultură din ţară. De asemenea, Ion Roşioru a fost răsplătit pentru activitatea sa cu premii importante, cum ar fi Premiul Filialei Dobrogea a USR pentru poezie pe anul 2003. Mai mult, Ion Roşioru este autorul mai multor volume de poezie, proză şi critică literară: „La ţărmul grînelor” (versuri, 1988), „Casa de la ţară” (haiku, 1998), „Marius Tupan între utopie şi parabolă” (studiu critic, 2001), „Luceafărul de ziuă” (povestiri, 2004).