iPhone va putea fi exportat în Iran

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nimic nu opreşte afacerile

iPhone va putea fi exportat în Iran

Monden 01 Iunie 2013 / 00:00 276 accesări

EXPORT DE TEHNOLGIE Acolo unde dau greş diplomaţia şi sancţiunile, afacerile şi banii obţin succes după succes. Apple va putea exporta pentru prima dată legal iPhone în Iran, după ce SUA au relaxat restricţiile impuse la vânzarea de telefoane mobile, precum şi alte dispozitive folosite pentru comunicare, software şi servicii către cetăţeni iranieni. SUA vor ca decizia să contribuie la promovarea libertăţii în Iran, în opoziţie cu eforturile regimului de la Teheran de a-şi reduce poporul la tăcere. În ultimii ani, iranienii din SUA s-au plâns că magazinele Apple refuză să le vândă iPhone-uri şi iPad-uri, angajaţii temându-se că acestea vor fi trimise ilegal în Iran. Decizia SUA vine cu numai câteva săptămâni înaintea alegerilor din Iran.

SUA au înăsprit sancţiunile împotriva Iranului, în ultimii ani, pentru a obţine concesii în privinţa programului nuclear al acestui stat. SUA şi alte ţări consideră că Iran îmbogăţeşte uraniu până la un nivel care ar permite folosirea pentru arme nucleare, în timp ce autorităţile iraniene insistă că programul are doar obiective paşnice. Trezoreria SUA a ridicat restricţiile la vânzarea de echipamente şi software către iranieni, însă Guvernul de la Teheran şi persoane aflate pe o listă specială nu vor putea beneficia de licenţe de export.

CĂUTARE PE GOOGLE Că toată lumea vorbeşte limba banilor este dovedit în ultima vreme de corporaţiile internaţionale care ajung să desfăşoare activităţi şi în cele mai nebănuite locuri. Pe măsura mobilităţii capitalului, Fiscul din Lituania a recurs la o metodă inedită şi chiar a reuşit să identifice peste 100 de persoane care nu plăteau taxe pentru proprietăţi deţinute în capitala Vilnius, după ce a folosit imagini disponibile prin serviciul Google Street View. Unele state europene au acuzat Google că încalcă dreptul oamenilor la viaţă privată, însă la Vilnius, trecerea maşinilor Google Street View a pus la dispoziţia autorităţilor un nou instrument pentru descoperirea celor ce nu-şi plătesc taxele. Inspectorii lituanieni au petrecut mai multe luni căutând imagini despre active nedeclarate pentru impozitare. Au fost identificate deja peste 100 de persoane care au de plătit taxe, după ce au fost comparate imaginile din Street View a circa 500 de proprietăţi cu registrele statului, în căutarea de construcţii nedeclarate. Două cazuri recente în care au fost folosite imagini disponibile prin serviciul Google au adus statului taxe şi penalităţi totalizând 130.000 de dolari.

ETICĂ PE ALESE Nimeni nu fentează mai succes Fiscul decât marile companii. La profit de miliarde în orice valută, companii precum Google sau Apple plătesc taxe infime. Recentele critici primite de Apple din cauza politicii de a evita plata taxelor prin folosirea de subsidiare înregistrate în paradisuri fiscale au fost foarte întemeiate, a declarat Steve Wozniak, unul dintre co-fondatorii Apple. Steve Wozniak a părăsit în 1987 Apple, companie pe care a înfiinţat-o alături de Steve Jobs şi Ronald Wayne. ”Persoanele care lucrează într-un stat american dar îşi declară veniturile în alt stat pentru a plăti taxe mai mici nu se comportă etic. Pentru o corporaţie nu există, însă, astfel de chestiuni precum etica personală. Faci orice pentru a-ţi maximiza profitul”, a declarat Steve Wozniak.

Apple deţine lichidităţi de circa 145 de miliarde de dolari, însă o mare parte se află în alte ţări decât SUA, parte a strategiei companiei de a-şi reduce taxele plătite prin dirijarea profiturilor către subsidiare din ţări cu un regim de taxare mult mai favorabil. Compania a fost acuzată în luna mai de Senatul SUA că evită să plătească taxe de miliarde de dolari prin exploatarea de breşe legislative şi folosirea unor subsidiare din Irlanda care nu au rezidenţă fiscală în nicio ţară. Senatorii americani au publicat un raport de 40 de pagini asupra structurii internaţionale folosite de Apple în privinţa taxelor, dar au notat că nu există indicii că Apple ar fi făcut ceva ilegal în încercarea de a-şi reduce contribuţiile la stat.

Taguri articol


12