Secretarul general al Partidului Mișcarea Populară (PMP), Gelu Vișan, a făcut dezvăluiri incendiare marți seară în legătură cu scandalul spionării șefei Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi. Potrivit inpolitics.ro, Vișan a afirmat că miza reală a poveștii care implică firma israeliană Black Cube ar fi legată de o afacere uriașă ce vizează 22.000 de hectare de terenuri din țara noastră. ”Domnul Coldea (n.r. - generalul Florian Coldea, prim-adjunctul Serviciului Român de Informații), personal, a atacat Mossadul, ca să îl ducă în derizoriu, pentru că informații ale Mossad legate de mii de hectare de terenuri din România ajungeau la domnia sa. Doamna Kovesi i-a sărit în apărare lui Florian Coldea, s-a și victimizat puțin… Mii de hectare și atât, mai mult nu pot să vă spun (mai apoi Vișan a vehiculat și suprafața de 22.000 de hectare). Dânsul va trebui să dea la un moment dat socoteală în fața românilor și a întregii lumi, pentru că informațiile pe care le deține Mossadul și care trebuiau verificate au fost motivul pentru care am asistat cu toții la un atac fără precedent al instituțiilor și al presei din România împotriva Mossad”, a declarat Gelu Vișan, potrivit inpolitics.ro.
În legătură cu scandalul Black Cube, Laura Codruța Kovesi a declarat că a fost audiată în calitate de martor de procurorii DIICOT. "Nu toate informațiile care au apărut în spațiul public sunt reale, nimeni din familia mea nu a avut conturile sparte, nu au fost monitorizați. Pe parcursul unei zile și jumătate s-au dat telefoane familiei mele și unor prieteni, prin care s-a încercat aflarea unor informații. Sunt persoane ale căror e-mailuri au fost sparte și nu au niciun fel de legătură cu mine. Nu cred că a fost o monitorizare a mea personală", a declarat Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu la Europa FM. Totodată, aceasta a spus că ancheta va stabili dacă a fost urmărită. "Am dat declarații la DIICOT în calitate de martor cu privire la ce s-a întâmplat. Membrii familiei mele au fost audiați. Și tatăl meu. Nu suntem copii, nici eu, nici familia mea. Nimeni nu a dat date. Sunt convinsă că procurorii DIICOT vor afla cine este clientul acelei companii. Întotdeauna am respectat legea. Cred că toate aceste acțiuni sunt concertate pentru a încerca intimidarea sistemului judiciar", a mai declarat Kovesi.
Organizația Black Cube a negat de la bun început faptul că angajații firmei ar fi încălcat în vreun fel legea. În plus, reprezentanții companiei susțin că cei doi salariați cercetați de procurori ar fi investigat anumite suspiciuni de corupție legate de Guvernul României. „Recent, compania a preluat un proiect în România prin care trebuie să culeagă probe privind serioase suspiciuni de corupție legate de Guvern și de agențiile subordonate. Doi dintre angajații firmei au fost arestați după ce au făcut descoperiri semnificative. Acuzațiile care se aduc angajaților noștri sunt nefondate și nereale", se arată în comunicatul Black Cube. Constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrității datelor informatice, în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice! Acestea sunt principalele acuze aduse de anchetatori la adresa lui Ron Weiner și a lui David Geclowitz, cei doi angajați Black Cube. Potrivit DIICOT, Ron Weiner coordona partea informatică a operațiunii, iar David Geclowicz contacta persoane apropiate Laurei Codruţa Kovesi. Șefa DNA ar fi fost monitorizată pe parcursul lunii martie. În această perioadă, spionii au spart conturile de e-mail ale mai multor oameni importanți din anturajul procurorului-șef. Nu au scăpat, se pare, nici membrii familiei. Din corespondență, suspecții ar fi urmărit să obțină date compromițătoare legate de Kovesi.
Citește și: