ÎPS Teodosie, anchetat pentru luare de mită

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Audiat ore în șir, pus sub control judiciar

ÎPS Teodosie, anchetat pentru luare de mită

Eveniment 17 Octombrie 2016 / 13:19 4405 accesări

ÎPS Teodosie, la ieșirea din sediul DNA Constanța

ÎPS Teodosie, la ieșirea din sediul DNA Constanța

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Constanța l-au audiat luni, timp de aproape trei ore, pe ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, într-un dosar în care acesta este acuzat de luare de mită și de obținerea pe nedrept de fonduri europene. În aceeași speță mai sunt anchetate alte cinci persoane. ÎPS Teodosie nu a făcut declarații nici la intrarea, nici la ieșirea din sediul DNA. Acesta a fost plasat sub control judiciar de procurorii DNA. Printre altele, Arhiepiscopul Tomisului este acuzat că ar fi primit de la un preot suma de 500 de euro pentru a dispune ca persoana în cauză să primească remunerație legală pentru activitatea pe care o desfășura într-o parohie.

Înaltpreasfințitul (ÎPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost audiat luni, timp de aproape trei ore, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Constanța, într-un dosar în care este cercetat pentru luare de mită și folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Nici la intrarea și nici la ieșirea din sediul DNA, ÎPS Teodosie nu a dat declarații. Procurorii au dispus împotriva lui măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. În aceeași speță mai sunt anchetați Stere Beca, Bogdan-Petrișor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu și Ciprian-Ioan Cojocaru, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data comiterii faptelor, dar și Aurelian Ștefan.

CULTURI INEXISTENTE?

Pe scurt, procurorii DNA Constanța susțin că persoanele vizate de această investigație ar fi înaintat Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) declarații false, în scopul obținerii de fonduri europene. "Inculpații au susținut în mod nereal că utilizează anumite suprafețe agricole având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin” / „vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi", se arată într-un comunicat de presă dat luni publicității de DNA.

Și asta nu e tot. Potrivit procurorilor anticorupție, declarațiile depuse în perioada cu pricina ar conține un alt element fals - și anume acela că normele privind bunele condiții agricole și de mediu, "dar și cerințele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor au fost respectate pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă pe care o desfășoară", mai precizează procurorii DNA.

FONDURI DE APROAPE 1.360.000 DE LEI

Anchetatorii spun că faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică, totalizând 1.356.973 lei: în anul 2010 - 142.988,37 lei, în 2011 - 148.610,21 lei, în 2012 - 239.732,26 lei, în 2013 - 262.267,07 lei, în 2014 - 281.733,52 lei, în 2015 - 281.633,28 lei. În anul 2016 plățile nu fuseseră încă autorizate. Amintim că, la finele lunii august, APIA Constanța a făcut mai multe verificări la niște terenuri situate în zona Nazarcea și aflate în administrarea Arhiepiscopiei Tomisului. Controlul s-a derulat atunci la solicitarea procurorilor DNA Constanța.

ACUZAȚIE DE LUARE DE MITĂ

A doua parte a dosarului instrumentat de procurorii DNA vizează o faptă de luare de mită despre care aceștia spun că a fost comisă de IPS Teodosie în 2016. Conform anchetatorilor, "în primăvara anului 2016, inculpatul Teodosie Petrescu, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană suma de 500 de euro.Banii respectivi au fost primiți în legătură cu îndeplinirea, de către inculpatul Teodosie Petrescu, a îndatoririlor sale de serviciu ce decurg din calitatea de Arhiepiscop al Tomisului, în sensul de a dispune ca persoana în cauză să primească remunerație legală pentru activitatea pe care o desfășura într-o parohie", susțin cei de la DNA.

OBLIGAȚIILE IMPUSE DE PROCURORII DNA

În perioada în care se află sub control judiciar, IPS Teodosie nu mai are voie să desfășoare "nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri publice/europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române", conform DNA. Iată lista tuturor obligațiilor impuse de anchetatori: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat,să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat, să nu se apropie de ceilalți suspecți/inculpați din dosar, de martori, experți și să nu comunice direct sau indirect cu aceștia.

AUDIAT ȘI ÎN DOSARUL CĂRȚILOR SCRISE DE DEȚINUȚI

Amintim că, în luna iulie, ÎPS Teodosie a fost audiat, în calitate de martor, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în dosarul cărților scrise de deținuți. Conform Mediafax, el ar fi girat una dintre lucrările semnate de finanțatorul Stelei, Gigi Becali, pe vremea când acesta se afla în spatele gratiilor. Volumul aflat în discuție se numește "Muntele Athos, patria ortodoxiei" și a fost scris de Gigi Becali în perioada în care acesta era încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă.

Arhiepiscopul Constanței este în prezent profesor universitar și conducător de doctorat în cadrul Facultății de Teologie a Universității "Ovidius" din Constanța, a fost ales decan al acestei facultăți în 2002, funcție în care a fost reconfirmat pentru încă două mandate, în 2004 și 2008, și a fost prorector al Universității până în 2013.

Reprezentanții Arhiepiscopiei nu au dorit să comenteze în vreun fel informațiile cuprinse în comunicatul de presă al DNA.

REACȚIA PATRIARHIEI

Procurorii DNA au dispus, luni, luarea măsurii controlului judiciar faţă de Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, cercetat pentru două infracţiuni, printre care şi luare de mită.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a anunțat că dacă acuzațiile DNA se vor dovedi reale, vor fi luate măsurile impus de regulamentul Sinodului.

”E o situație regretabilă. Patriarhia Română nu poate comenta situația de față. Nu e nevoie de nicio aprobare din partea Patriarhiei. Așteaptă respectuos derularea anchetei și anunțarea rezultatelor. Se așteaptă finalizarea acestei cercetări, nu ne-am mai confruntat cu așa ceva la acest nivel. Nu am cunoștință de niciun fel de discuție personală între Patriahul Daniel și ÎPS Teodosie. Acest dosar nu are legătură cu Patriarhia.

Dacă se va dovedi, Sinodul Mitropolitan va aplica măsurile de rigoare.”, a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, la B1 TV.



12