Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a declarat pentru AGERPRES, că atâta timp cât există multe necunoscute în privinţa vaccinului anti-COVID 19, nu poate fi un impresar al autorităţilor care "vor să îndemnăm la vaccinare cu ochii închişi", de aceea manifestă o prudenţă, o rezervă, întrucât vaccinul nu şi-a produs efectul.
Pentru orice boală, vaccinarea este un remediu, o combatere a bolii.
Vaccin trebuie să fie, dar vaccinul trebuie să fie sigur.
De data aceasta sunt atât de multe necunoscute, vaccinul încă nu are o determinare a efectelor secundare şi sunt deja atâtea situaţii în lume în care a produs efecte nedorite, iar oamenii sunt derutaţi.Zvonistica circulă foarte mult, oamenii nu au informaţii complete şi nu ştiu să discearnă ce este adevărat de ce nu este adevărat.
Eu, ca orice păstor care predică adevărul neîndoielnic despre Hristos şi despre mântuire, despre iertare, iar adevărul acesta este absolut, nu putem fi nişte impresari ai autorităţilor care vor să îndemnăm la vaccinare cu ochii închişi, pentru că ceea ce spunem noi trebuie să fie valabil 100%.
De aceea manifestăm o prudenţă, o rezervă, întrucât vaccinul nu şi-a produs efectul.
ÎPS Teodosie mai susține că specialiştii din domeniu au păreri diferite, iar efectele vaccinului nu sunt cunoscute, astfel încât este rezervat în a promova vaccinul anti-Covid:
Am văzut câte păreri sunt din partea medicilor şi specialiştilor, astfel încât e nevoie să cunoaştem realitatea. Unii se vaccinează demonstrativ în public. Nu ştim cu ce se vaccinează. Nu stăm lângă ei să vedem ce au pus acolo. Chiar sunt atâţia oameni care bănuiesc că această vaccinare demonstrativă poate fi cu altceva.
Vaccinul este necesar dacă este foarte favorabil în combaterea bolii şi nu are efecte secundare. Câtă vreme nu cunoaştem efectele, avem rezerve. Oamenii nu sunt informaţi, nu există o logică, o înţelegere comună a specialiştilor, specialiştii se contrazic între ei şi atunci noi să fim deasupra specialiştilor, ar fi o îndrăzneală prea mare a noastră. De aceea noi ne rezervăm în a promova acest vaccin, nu ca principiu, ci ca realitate obiectivă a momentului. Când vor fi date certe, atunci nu trebuie să ne mai întrebe pe noi.
Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, pănă pe 29 decembrie, 2.778 persoane au fost vaccinate cu vaccinul Pfizer BioNTech în România.
În ceea ce privește numărul de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020), acestea au fost în număr de 7 (comune și minore), astfel: 2 reacții locale cu durere la locul injectării și 5 reacții generale: 2 febrile, 3 alergice de tip urticarie.