Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a declarat marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție, că "nu s-a dumirit" de ce a fost pus sub acuzare pentru fapte de corupție, dar că nu își face probleme, afirmând că "înseamnă că Dumnezeu îngăduie așa ceva". Teodosie Petrescu a venit marți la Instanța Supremă, unde s-a judecat o contestație în dosarul în care este acuzat de fraude cu fonduri europene. La ieșirea din sediul instanței, arhiepiscopul a fost întrebat de jurnaliști de ce este singurul prelat împotriva căruia autoritățile judiciare au formulat acuzații de corupție. "Nu m-am dumirit. Se vor dumiri toți când va fi judecata. Nu îmi pun problema, înseamnă că Dumnezeu îngăduie așa ceva", a răspuns arhiepiscopul, subliniind că cei mai mulți oameni nu îl percep ca pe un prelat corupt. Teodosie Petrescu a mai fost întrebat care judecată este mai periculoasă, cea de pe pământ sau cea a lui Dumnezeu. "Nu se vor pune în cumpănă nici una, nici alta. Judecata lui Dumnezeu este cea justă. Aici, sigur, oamenii judecă după puterea lor", a replicat arhiepiscopul. El a mai declarat că "nu intră Biserica în gâlceava politică", cu referire la scandalul din viața politică.
Curtea de Apel Constanța a decis recent începerea judecării pe fond în dosarul în care arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Dosarul a ajuns la Instanța Supremă, după ce inculpații au făcut contestație. Potrivit DNA, în perioada 2010 - 2016, Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu alți cinci inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), pentru a primi fonduri europene.
În documentele prezentate la APIA, inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită ''Ferma 3'' - Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință ''vii pe rod cu struguri pentru vin'' / ''vii pe rod cu struguri nobili pentru vin'', în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi".
În declarațiile depuse apare și un alt aspect fals, și anume că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu, printre care și evitarea instalării vegetației nedorite, în condițiile în care parcelele erau abandonate și invadate cu astfel de vegetație, menționează DNA.
Din ancheta efectuată de procurorii DNA a reieșit în acest caz obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică, în sumă totală de 1.392.964 de lei.