Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au redeschis un dosar în care Înaltpreasfințitul (IPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este acuzat că ar fi primit mită pentru a ajuta un presupus candidat (ce s-a dovedit a fi un reporter de la ziarul „România Liberă” - n.r.) să fie admis la Facultatea de Teologie din cadrul Universității "Ovidius" Constanța, unde IPS Teodosie era, la vremea respectivă, decan. Asta deși trecuseră șase luni de la începerea anului universitar. Totul s-ar fi petrecut în martie 2009, dosarul fiind pornit în urma unei investigaţii jurnalistice. Anchetatorii spun că IPS Teodosie ar fi fost ajutat de doi preoți. Inițial, cazul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. La scurt timp de la începerea anchetei, dosarul a fost preluat de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PÎCCJ), după ce Arhiepiscopia Tomisului a confirmat că ierarhul face parte din Înaltul Cler al Bisericii Ortodoxe Române, fapt care a atras competenţa procurorilor instanței supreme. Aceștia au început atunci urmărirea penală împotriva IPS Teodosie pentru luare de mită și instigare la fals intelectual, dar nu au apucat să termine investigațiile deoarece, în septembrie 2009, cazul a fost trimis la DNA. Hotărârea a fost luată după ce s-a stabilit că acuzațiile formulate la adresa lui IPS Teodosie vizează activitatea sa în calitate de decan al Facultăţii de Teologie. Ulterior, procurorii au decis scoaterea de sub urmărire penală a lui IPS Teodosie, din lipsă de probe.
APĂRARE Arhiepiscopul Tomisului a fost citat, vineri, de procurorii anticorupție, pentru a fi audiat în acest dosar. El a ajuns la sediul DNA în jurul orei 11.00. Arhiepiscopul Tomisului nu a dorit să spună de ce a fost chemat de procurori şi nici dacă va da declaraţii în calitate de martor sau de suspect. Avocata acestuia, Maria Vasii, a declarat, la ieșirea din clădirea DNA, că IPS Teodosie este urmărit penal pentru fapte de corupţie, în dosarul din 2009. Maria Vasii a spus că IPS Teodosie nu este vinovat. Aceasta a precizat că, în convorbirile aflate la dosar, nu există niciun element incriminator la adresa clientului ei și, ca atare, discuțiile respective nici nu puteau să stea la baza redeschiderii urmăririi penale. „Vă garantez că nu există nimic nou și nimic serios în această acuzație. În acele transcrieri este, de fapt, proba deplină în apărare, pentru că acele convorbiri arată că IPS nu a săvârșit nicio infracțiune, sunt doar redări ale acestor convorbiri făcute rezumativ. În aceste precizări rezumative avem o altă stare de fapt decât cea care a fost relatată în declarația scrisă a denunțătorului”, a menționat Maria Vasii.
ACUZAȚIILE DNA Procurorii DNA au remis, vineri, un comunicat de presă în care spun că, „în cursul lunii martie 2009, suspectul Petrescu Teodosie, în calitate de decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Ovidius“ Constanţa şi de Arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană denunţătoare suma de 850 de euro prin intermediul suspectului Chiriluţă Bogdan Florin, inspector de protocol la aceeaşi Arhiepiscopie, precum şi promisiunea unui împrumut în cuantum de 5.000 de euro, pentru ca, în schimb, să faciliteze înscrierea persoanei denunţătoare ca student în cadrul facultăţii şi hirotonisirea ca preot”. De asemenea, anchetatorii susțin că IPS Teodosie i-ar fi cerut unei persoane din anturajul său să scrie o recomandare și o comunicare antedatate 10 septembrie 2008, pe numele presupusului candidat la Facultatea de Teologie. Actele respective ar fi fost necesare pentru înscrierea acestuia la cursurile universitare, în sesiunea septembrie 2008. Bărbatul care ar fi falsificat documentele solicitate de IPS Teodosie ar fi fost recompensat cu 400 de lei și o sticlă de băuturi alcoolice. Potrivit unor surse, este vorba despre preotul Emil Brăescu, inspectorul Biroului Catehizare al Arhiepiscopiei Tomisului, față de care DNA efectuează acte de urmărire penală. Procurorii au precizat, în același document, că, „atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”. IPS Teodosie este acuzat de luare de mită și instigare la fals intelectual, iar Bogdan Florin Chiriluță este anchetat pentru complicitate la luare de mită.