IQOS sau ţigara electronică, alternative mai bune la fumat?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Experți în sănătate publică din UE

IQOS sau ţigara electronică, alternative mai bune la fumat?

Lifestyle 19 Aprilie 2018 / 18:44 9935 accesări

Un număr din ce în ce mai mare de experți în sănătate publică și instituții internaționale susțin necesitatea informării fumătorilor și accesul acestora la produse care constituie alternative mult mai bune la fumat, ca parte din măsurile de reducere a riscurilor asociate fumatului, arată sitirpesurse.ro.

Ce spun terțe părți independente și autorități din alte state despre țigările electronice și produsele din tutun încălzit:

1. Direcția de Sănătate Publică din Marea Britanie (Public Health England)

"Estimarea anterioară pe baza informațiilor disponibile în prezent că vapat-ul este cel puțin cu 95% mai puțin dăunător decât fumatul rămâne un mod bun de a comunica într-o manieră lipistă de ambiguitate diferența mare în riscul relativ astfel încât mai mulți fumători să fie încurajați să realizeze tranziția de la fumat la vapat”. Utilizarea constantă de către nefumători, în special tineri, este rară; țigările electronice nu subminează eforturile de combatere a fumatului. Fumătorii ar trebui să fie încurajați să treacă la utilizarea exclusivă a țigarilor electronice.

În 2018, Direcția de Sănătate Publică din UK a analizat și informațiile legate de produsele din tutun încălzit, cum ar fi IQOS, și a concluzionat că:

“Dovezile disponibile sugerează că produsele din tutun încălzit ar putea fi cu mult mai puțin nocive decât țigările și mai nocive decât țigările electronice”

“Comparativ cu țigările, produsele din tutun încălzit ar putea să expună utilizatorii și persoanele din jurul lor la un nivel mai scăzut de particule și compuși nocivi sau cu potențial nociv. Nivelul reducerii indentificate variază de la un studiu la altul.”

Opinia acestei autorități este similară cu alte evaluări ale produselor din tutun încălzit. Comisia pentru evaluarea toxicității din UK a concluzionat, după analiza dovezilor disponibile că ”există un potențial de reducere a riscului pentru fumătorii care se decid să utilizeze produse din tutun încălzit în loc să fumeze țigări.”

2. Ministerul Sănătății din Marea Britanie, 2017

“Cel mai bun lucru pe care îl poate face un fumător pentru sănătatea sa este să renunțe la fumat. Totuși există dovezi din ce în ce mai clare că țigările electronice sunt semnificativ mai puțin nocive pentru sănătate comparativ cu țigările. Guvernul va sprijini consumatorii ca aceștia să renunțe la fumat și să înceapă să utilizeze produse mai puțin nocive care conțin nicotină”.

3. Action on Smoking and Health, Marea Britanie, 2016

”ASH consideră, ca și Royal College of Physicians, că este în interesul sănătății publice să se promoveze utilizarea cât mai extensivă a țigaretelor electronice, terapiilor cu nicotină și a altor produse care conțin nicotină ca substitut pentru fumat în Marea Britanie. Tutunul sub formă de aerosol poate fi, de asemenea, mult mai puțin nociv deoarece tutunul nu este aprins pentru a produce fum”.

4. Royal College of Physicians, Marea Britanie, 2016

”Înlocuirea la scară mare a fumatului cu utilizarea țigărilor electronice și cu alte produse care conțin nicotină are potențialul de a preveni aproape tot riscul provocat de fumat în societate. Promovarea țigărilor electronice, terapiilor cu nicotină și a altor produse care conțin nicotină cât mai extensivă are potențialul de a genera câștiguri semnificative pentru sănătate în UK”.

5. Șeful în Cercetare al Institutului Public de Sănătate din Norvegia, Dr. Karl Erik Lund, a fost intervievat în cadrul emisiunii radio „Ekko” a postului NRK.

Întrebat despre strategia abordată în ziua de azi de către industria tutunului, Kark Erik Lund a răspuns:

„Philip Morris, cea mai mare companie din lume în industria tutunului, pariază pe o țigară fără ardere, prin așa numita metodă heat-not-burn. Ei spun că în 10-15 ani, acesta va fi produsul lor de bază, precum și principala sursă de venit. Acest tip de țigară are mai puține substanțe toxice și este probabil mai puțin nocivă.

În viitor, cred că va exista o reducere treptată a consumului de țigarete, însă consumul de nicotină va continua – există un motiv pentru care 600.000 de norvegieni o folosesc, acesta fiind faptul că le oferă plăcere. Totul se va rezuma la felul prin care această nicotină, pe care atât de mulți o doresc, va reuși să fie livrată într-un mod mai puțin nociv decât prin intermediul țigărilor dăunătoare.

Dacă analizăm modalitatea heat-not-burn, acesta constă în încălzirea tutunului și nu în arderea lui, astfel el nu mai elimină la fel de multe substanțe dăunătoare. Dacă ne referim la țigaretele electronice, acestea nu conțin tutun, ci nicotină lichidă, de asemenea, încălzită și care creează vapori. Analiza chimică dovedește că aceasta conține cu mult mai puține substanțe cancerigene și nocive”.

6. Food and Drug Administration, USA, 2016

”FDA recunoaște că utilizarea exclusivă a produselor electronice care livrează nicotină în locul țigărilor poate reduce riscul bolilor cauzate de fumat pentru persoanele care utilizează în prezent produse din tutun care ard”.

Comitetul Stiintific Consultativ pentru Produse din Tutun al FDA a recunoscut, în ianuarie 2018, că produsul din tutun încălzit al PMI, IQOS, reduce expunerea la substante periculoase și că riscul ca foștii fumători sau nefumătorii să adopte IQOS este mic.

7. Institutul Național pentru Sănătate și Mediu, Olanda, 2016

”Exemple de produse care reduc riscul sunt tutunul oral, cum este snus, țigările electronice și tutunul care este încălzit și nu arde (heat-not-burn). Aceste produse nu expun utilizatorii la compuși nocivi rezultați din combustie. Produsele din tutun încălzit se pare că ar putea fi mai puțin periculoase pentru sănătate decât țigările convenționale.”

8. Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscului (BfR), Frank Henkler-Stephani

”Am constat concentrații mai reduse cu 95 până la 99% pentru majoritatea carcinogenilor în aerosolul produs de IQOS în comparație cu fumul de țigară”.

​“Având în vedere reducerea imensă a toxinelor, presupun că rezervele din tutun încălzit sunt mai puțin periculoase pentru sănătatea oamenilor decât țigările obișnuite”.

10. Consiliul consultativ - Cehia

În Cehia, în luna ianuarie 2018 Consiliului Consultativ a Guvernului privind politica Anti-drog a adoptat o rezoluție prin care iau în considerare ”dovezile științifice cu privire la riscurile de sănătate semnificativ reduse ale produselor care nu ard ca alternativă de reducere a riscului generat de fumatul țigărilor” și recomandă Guvernului Ceh: să i) introducă politici de reducerea a riscului asociat cu fumatul în politicile naționale de sănătate și anti-drog și să ii) promoveze această măsură la nivel internațional.

11. Utilizarea țigărilor electronice și produselor din tutun încălzit în spații închise în UE

Țigările electronice și produsele din tutun încălzit pot fi utilizate fără restricții în spații publice închise in Bulgaria, Lituania, Irlanda, Italia, Spania și Marea Britanie.

În Germania, Luxemburg, Croatia, Cehia, Franța și Slovenia este posibilă utilizarea acestor produse în zone separate special create în acest scop.

Iar statele în care nu este permisă utilizarea țigaretelor electronice în interior: Cipru, Finlanda, Grecia, Ungaria, Malta. În Letonia, Lituania, Germania este permisă o zonă de vaping la locurile de muncă, unde se pot utiliza și produse care încălzesc tutunul.

12. Rezultatele măsurilor de control al consumului de produse din tutun în statele cu cele mai restrictive măsuri – cazul Australiei

Australia a fost primul stat care a impus pachetul standardizat în anul 2012 (UK și FR au adoptat măsuri similare în 2017), cu intenția de a accelera scăderea prevalenței fumatului.

Datele după 5 ani de implementare a măsurii în Australia arată că prevalența fumatului nu a scăzut semnificativ în ultimii 5 ani (ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimii 20 de ani), și luând în considerare creșterea populației, se poate spune că numărul fumătorilor din Australia a crescut comparativ cu 2012 când a fost introdusă acestă măsură.

Măsura a avut un efect advers semnificativ, respectiv consumul de produse din tutun provenit din traficul ilicit de țigarete a crescut cu 14% din momentul adoptării măsurii, autoritățile australiene confiscând, în 2017, 381 de tone de țigarete provenind din ilicit comparativ cu 182 de tone în 2014.

Prin urmare măsuri extreme, cum ar fi introducerea pachetului standardizat, au de cele mai multe ori un efect nesemnificativ asupra prevalenței fumatului, contribuind în schimb la creșterea traficului ilicit de țigarete.

Taguri articol


12