Guvernul irakian şi Naţiunile Unite au lansat, joi, o iniţiativă care prevede asigurarea sprijinului internaţional pentru reconstrucţia ţării, în cadrul unui plan cu o durată de cinci ani susţinut şi de Banca Mondială. Cele două părţi au reiterat angajamentul de combatere a corupţiei şi de a conlucra pentru ca ţara să rămînă o naţiune unită, federală şi democrată, care, pînă la finalizarea proiectului, să aibă şi o economie funcţională. Deşi pînă în prezent, situaţia tensionată din Irak a ţinut departe investitorii străini, Guvernul de la Bagdad doreşte să revigoreze economia bazată pe exploatarea petrolului şi să reduca rata şomajului. Irakul doreşte să obţină fondurile de milioane de dolari promise de statele donatoare şi să semneze acorduri cu alte ţări şi companii multinaţionale pentru relansarea industriei petroliere şi refacerea infrastructurii.
Seria de violenţe continuă însă. Cel puţin 25 de persoane au murit şi alte 47 au fost rănite, în urma unei serii de explozii produse la Karrada, cartier cu populaţie majoritară şiită situat în centrul Bagdadului. O maşină-capcană a explodat în cartierul comercial al Bagdadului, ulterior zona fiind vizată de trei tiruri de mortier, într-un atac coordonat în apropierea unei staţii de benzină. Militanţi înarmaţi au deschis focul, joi şi asupra trupelor gruzine staţionate la un punct de control de la periferia oraşului Baaquba, cinci militari fiind răniţi.
Tot joi, instanţa care îl judecă pe fostul preşedinte irakian Saddam Hussein alături de ceilalţi şapte inculpaţi acuzaţi de crime împotriva umanităţii a stabilit, în ultima sa şedinţă de audieri, data de 16 octombrie pentru pronunţarea sentinţei care poate fi pedeapsa cu moartea.