"Irak, un adevăr care deranjează"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

"Irak, un adevăr care deranjează"

Externe 03 Martie 2007 / 00:00 638 accesări

Vicepreşedintele american, Dick Cheney, a declarat că Irakul a devenit frontul decisiv în cadrul luptei antiterorism, apreciind că este vorba de "un adevăr care deranjează", aluzie la filmul despre încălzirea globală realizat de predecesorul său democrat Al Gore. "Pentru a utiliza o frază cunoscută, este un adevăr care deranjează: potrivit cuvintelor lui ben Laden, o victorie la Bagdad va fi o victorie a Statelor Unite. O înfrîngere în Irak va fi un eşec al Statelor Unite", a subliniat Dick Cheney. "Sprijinul acordat războiului împotriva terorii nu are sens decît dacă îl susţinem acolo unde teroriştii ne atacă", a precizat vicepreşedintele american, avertizînd democraţii care se opun suplimentării trupelor din Irak.

Pentagonul s-a arătat prudent în a comenta impactul noii strategii aplicate în Irak în ultimele trei săptămîni, dar a subliniat o serie de elemente pozitive, fără a emite concluzii. Gordon England, numărul doi în ierarhia Pentagonului, a declarat: "Au existat informaţii potrivit cărora ar fi avut loc mai puţine violenţe intercofesionale, dar cred că evaluarea pe care am primit-o este următoarea: este prea devreme pentru a trage concluziile". Amiralul Edmund Giambastiani, adjunctul şefului Statului Major Interarme, a subliniat, la rîndul său, că nu vrea să se bazeze "pe statistici realizate în termen de o săptămînă sau două pentru a stabili o tendinţă generală". "În orice caz, sesizăm, pentru moment, o scădere a violenţelor interconfesionale. Un alt posibil punct pozitiv, spun bine, posibil, este că deplasarea populaţiei, din cauza violenţelor interconfesionale, din Bagdad, de exemplu şi în restul teritoriului, este, de asemenea, în scădere", a adăugat amiralul Giambastiani.

Armata americană a anunţat, la 7 februarie, că planul de securitate americano-irakian pentru stabilizarea Bagdadului a fost "aplicat în totalitate". Acesta prevede, în special, dislocarea a 85.000 de militari, 50.000 de irakieni şi 35.000 de americani, pe străzile capitalei afectate de violenţele cărora le-au căzut victime aproape 17.000 de persoane în cursul anului 2006, potrivit Naţiunilor Unite. Planul se înscrie în noua strategie anunţată de preşedintele Bush, la 10 ianuarie, care prevede mobilizarea altor 21.500 de militari americani, dintre care 17.000 în capitala irakiană. La încheierea reuniunii cu uşile închise cu secretarul Apărării, Robert Gates, şeful Statului Major Interarme, generalul Peter Pace şi secretarul de Stat Condoleezza Rice, senatorul democrat Jack Reed a subliniat că "Statele Unite se află la începutul unei operaţiuni foarte dificile". Senatorul Reed, unul din principalii purtători de cuvînt ai democraţilor din Comisia de Apărare, a precizat că aceştia nu au adoptat încă un proiect politic prin care să se opună noii strategii iniţiate de preşedintele Bush. Democraţii, majoritari în Congresul american începînd cu luna ianuarie, depun eforturi pentru a face front comun împotriva Casei Albe, fiind divizaţi în special în privinţa reducerii fondurilor pentru război, opţiune exlusă de Statul Major.

Democraţii din Camera Reprezentanţilor vor aloca trupelor din Irak şi Afganistan mai multe fonduri decît cere administraţia republicană, însă vor stabili o serie de condiţii în acest sens. "Vom aloca 98 de miliarde de dolari operaţiunilor militare, cu cinci miliarde mai mult decît cererea administraţiei Bush", a declarat John Murtha, preşedintele subcomisiei pentru Finanţarea Forţelor Armate din Camera Reprezentanţilor. Printre condiţiile luate în considerare se numără nivelul ridicat de pregătire a trupelor trimise în misiuni externe, dotarea cu echipamente adecvate şi pauzele suficiente între momentul sosirii din misiuni şi plecarea din nou.

Rusia va participa la conferinţa internaţională privind procesul de pace din Irak

Administraţia de la Kremlin va trimite o delegaţie la conferinţa internaţională privind procesul de pace din Irak. "Moscova salută iniţiativa Guvernului irakian privind organizarea unei conferinţe internaţionale la Bagdad. Am primit invitaţia şi am acceptat-o", precizează documentul Ministerului rus al Afacerilor Externe. În afară de Rusia, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Siria şi-au anunţat prezenţa la reuniune. Iranul a anunţat de asemenea că ar putea lua parte la conferinţă.

Răpiri şi violenţe

Un număr de 18 angajaţi ai Ministerului irakian de Interne, răpiţi joi, au fost descoperiţi morţi, vineri, în apropiere de localitatea Baaquba, unde lucrau. Agenţii răpiţi, aflaţi în post la Baaquba, îşi luaseră o permisie şi nu au mai ajuns acasă. Baaquba este capitala provinciei Diyala, unde trăiesc şiiţi şi sunniţi şi unde violenţele interreligioase sînt la ordinea zilei. Aripa irakiană a al-Qaida este bine implantată în regiune.

Pe de altă parte, se relatează că două bombe au fost detonate la Bagdad, provocînd moartea a 12 persoane, printre care şi doi militari americani, dar şi rănirea altor 18 persoane. În cartierul Sadr City, un automobil-capcană a provocat moartea a zece persoane şi rănirea altor 17. A doua bombă a explodat în nord-vestul capitalei, ucigînd cei doi militari americani şi rănindu-l pe interpretul acestora. La Ramadi, în schimb, mai mulţi bărbaţi înarmaţi au ucis doi fotbalişti, dintre care unul era o stea a clubului din localitate.



12