Irakienii riscă tot ca să fugă de SI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Irakienii riscă tot ca să fugă de SI

Externe 25 Iulie 2016 / 16:50 551 accesări

CNN prezintă o relatare cutremurătoare în exlusivitate, pe 25 iulie, despre irakienii care fug în miez de noapte din Mosul, oraş ocupat de reţeaua teroristă Stat Islamic. Teroriștii privesc încordaţi şi nervoşi în întunericul nopţii, dar oamenii riscă tot ca să poată scăpa de aceștia, pe versanţii munţilor. Irakienii se strecoară dincolo de ”scutul morţii” făcut de teroriști. Oamenii se furişează pe coate şi genunchi, aproape goi. Femeile poartă văl negru, bărbaţii îşi ţin copiii înfometaţi în braţe. Dar scapă pe lângă terorişti, pe versanţii munţilor ce se ridică în oraşul Mosul. În grupuri de trei sau patru, ies la iveală din noapte cu toţii: bărbaţi, femei, copii, bătrâni. Unii dintre ei abia pot merge. Au stat în picioare ore îndelungi şi trebuie să fie susţinuţi de ceilalţi.

În fiecare noapte, aceeaşi dramă. Pentru a ajunge la linia întâi kurdă, în partea de nord a Irakului, oamenii care fug din Mosul trebuie să evite să fie prinşi de militanţii SI, să păşească atent pe câmpul minat, să fie în stare să găsească un adăpost. Pentru bărbaţi, pedeapsa aplicată de SI în caz că sunt prinşi poate fi mai uşoară, dacă au noroc, însă, cel mai adesea, pedeapsa e moartea. Irakienii ajung într-un loc sigur abia după patru sau cinci ore de mers. Trebuie să-şi ţină pe braţe copiii. Ajung însetaţi, înfometaţi, epuizaţi. Totuşi, să meargă pe timp de noapte e mult mai bine decât să facă drumul ziua, căci atunci pot fi detectaţi de lunetiştii SI sau pot pur şi simplu muri din cauza căldurii insuportabile, temperatura pe timp de zi depășind 46 de grade Celsius. E riscant, dar merită, declară un bărbat pentru CNN, care nu a vrut să-şi dezvăluie identitatea, dar care a destăinuit că este asistent medical. ”Am venit aici din cauza tiraniei SI. Am venit pentru că ne lipseau apa şi mâncarea, eram în pericol. SI este o bandă de criminali şi hoţi. Cele mai elementare necesităţi ale vieţii au dispărut. Nu mai aveam electricitate, nu mai aveam nicio legătură cu lumea dinafară”. Ameninţarea că ar putea fi executaţi de SI, pentru vini inventate, mai mari sau mai mici, se desluşeşte, mocneşte în privirile tuturor, relatează bărbatul, potrivit reporterilor CNN. ”Te omoară dacă nu ţii post, te omoară dacă nu te rogi. Le omoară pe femei dacă îşi arată feţele. Ei nu ştiu să facă altceva decât să omoare. Singura pedeapsă e moartea, nici închisoare, nici amendă, doar moarte, moarte, moarte”, a mai spus bărbatul.

Numărul oamenilor care părăsesc Mosul şi oraşele şi satele din împrejurimi a crescut exponenţial în ultimele săptămâni, în timp ce Guvernul irakian şi forţele kurde cu greu recâştigă teritoriul din jurul oraşului. În acelaşi timp, coaliţia condusă de Statele Unite ţinteşte SI. SUA au anunţat că trimit mai mult de 500 de trupe adiţionale pentru a sprijini lupta de eliberare a Mosulului. Înainte ca SI să-şi aducă forţele în Mosul, în iunie 2014, oraşul avea o populaţie de aproximativ două milioane şi jumătate de oameni. Sute de persoane au fugit după ocupaţia extremiştilor şi sute de mii e de aşteptat să părăsească oraşul atunci când se va da lupta pentru Mosul. Soldaţii kurzi, cunoscuţi drept Peshmerga, îi întâmpină pe cei care ajung la liniile lor de forţă, dar sunt nervoşi. Nu pot determina niciodată, cu siguranţă, dacă acei oameni care se apropie sunt cei care fug de SI sau chiar teroriști SI care vin înarmaţi sau cu veste explozive, raportează CNN. Fiecare persoană care ajunge la bariera kurdă este obligată să se dezbrace, să-şi dea jos lenjeria intimă, să se lase în genunchi. Unii dintre soldaţi îşi menţin armele aţintite către aceşti oameni, în timp ce alţii se apropie circumspecţi şi îi chestionează. Alţi soldaţi kurzi le caută prin bagaje, le caută documentele de identitate şi le verifică dispozitivele mobile, pentru a detecta imagini sau mesaje care ar putea indica dacă oamenii sunt simpatizanţi SI. După percheziţie, refugiaţii sunt strânşi în camioane şi duşi într-o bază militară din apropiere. Acolo se odihnesc, acolo copiii lor reuşesc să adoarmă, iar adulţii discută despre viaţa pe care au lăsat-o în urmă. În final, toţi aceşti oameni vor fi mutaţi într-o tabără din nordul Irakului contruită pentru cei care au fugit de SI. Cei norocoşi vor putea să-şi închirieze apartamente în oraşe precum Bagdad, Irbil sau Kirkuk.

Drama fugarilor din Mosul este că nimeni nu ştie dacă și când se vor putea întoarce acasă. Oficialii irakieni promit încrezători că reţeaua teroristă SI va fi alungată din Mosul până la sfârşitul anului. Anunţul este plauzibil, însă ceea ce este mai puţin limpede este dacă oraşul va supravieţui luptei. Oamenii care fug acum din Mosul s-ar putea să nu mai aibă unde să se întoarcă.



12