Irakienii se întorc acasă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Au scăpat de ameninţarea Statului Islamic

Irakienii se întorc acasă

Externe 17 Decembrie 2017 / 15:23 663 accesări
În jur de 2,75 milioane de irakieni s-au întors la locuințele lor

În jur de 2,75 milioane de irakieni s-au întors la locuințele lor

Pentru prima dată de la ofensiva din 2014 din Irak a grupării jihadiste Statul Islamic (SI), numărul persoanelor strămutate şi numărul persoanelor revenite la locuinţele lor sunt foarte apropiate, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM). „La sfârşitul lunii noiembrie, 2,75 milioane de persoane strămutate s-au întors la locuinţele lor, în timp ce 2,88 milioane de persoane sunt în continuare strămutate”, relevă OIM într-un studiu publicat în această săptămână. „Dacă această tendinţă va continua, credem că în ianuarie, pentru prima dată din 2014, numărul persoanelor întoarse la locuinţele lor va fi mai mare decât cel al persoanelor strămutate”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OIM în Irak, Sandra Black.

Jihadiştii au cucerit în 2014 o treime din Irak şi chiar au ameninţat existenţa statului, înainte ca forţele irakiene să-şi lanseze contraofensiva începând cu 2016. Puterea de la Bagdad tocmai a proclamat victoria militară asupra organizaţiei extremiste Statul Islamic, alungată din toate centrele urbane. Conform studiului OIM, locuitorii din provinciile Al-Anbar şi Ninive, majoritar sunnite, s-au întors în număr cel mai mare.

Dintre persoanele intervievate, 30% au afirmat că locuinţa lor a fost afectată în mod semnificativ, în timp ce 60% dintre locuinţe au suferit daune moderate. Persoanele care întâmpină cele mai mari dificultăţi la întoarcerea la locuinţele lor sunt cele care nu au titluri de proprietate în ordine, însă în special cele care sunt cele mai sărace sau vulnerabile. Totuşi, principalul obstacol în calea întoarcerii rămâne insecuritatea în locul lor de origine, din cauza persistenţei unui conflict, a prezenţei unor muniţii neexplodate, a minelor sau a diferitelor miliţii. Conform OIM, sunniţii arabi şi kurzii s-au întors în cea mai mare parte, ceea ce nu este cazul pentru minorităţile turkmene sunnite şi şiite, yazidiţi, creştini şi etnicii şabak.

Descoperire macabră

Două gropi comune, cu rămăşiţele a 90 de membri ai minorităţii yazidi din Irak, despre care se consideră că au fost ucişi de jihadiştii Statului Islamic, au fost găsite în oraşul Sinjar din nord-vestul ţării. Dezvăluirea a fost făcută de un luptător yazidi, Qassem Shavan, care a adăugat că majoritatea corpurilor neînsufleţite sunt ale unor tineri localnici, iar printre victime se numără de asemenea copii şi femei, care par să fi fost ucişi prin împuşcare de jihadişti. Gruparea extremistă a răpit mii de credincioşi yazidi după ce a ocupat oraşul Sinjar în august 2014, bărbaţii fiind ucişi sau obligaţi să se convertească la islam, în timp ce femeile şi fete au fost luate în sclavie. Forţele kurde peshmarga din Iran, precum şi miliţiile minorităţii yazidi au recucerit oraşul în noiembrie 2015.

Taguri articol


12