Irakul a semnat tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Irakul a semnat tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare

Externe 22 August 2008 / 00:00 476 accesări

Irakul a semnat tratatul pentru interzicerea totală a testelor nucleare (CTBT), a anunţat comisia pregătitoare a Organizaţiei CTBT (CTBTO). “Este vorba de un pas important efectuat de Irak pe plan politic, dacă se iau în considerare ambiţiile sale nucleare din anii \'80 şi de la începutul anilor \'90”, a declarat secretarul executiv al organizaţiei, Tibor Toth, în cadrul unei conferinţe de presă. Irakul a încercat să îşi folosească, în timpul regimului lui Saddam Hussein, programul nuclear civil în scopuri militare. “Acest fapt demonstrează alegerea pe care a făcut-o Irakul pentru a-şi asigura securitatea naţională. Sper că acest lucru va încuraja şi alte ţări din regiune sau din afara acesteia să urmeze exemplul”, a adăugat Toth.

Tratatul a fost ratificat de 144 de state. Însă, pentru a intra în vigoare, CTBT trebuie ratificat de cel puţin 44 de ţări prevăzute în Anexa 2, o listă stabilită în 1996 de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) care includea, la acea dată, statele dotate atunci cu reactoare nucleare sau cu reactore de cercetare atomică. În schimb, doar 35 de ţări din cele prevăzute în Anexa 2 au ratificat tratatul pînă în prezent, inclusiv trei mari puteri nucleare Franţa, Rusia şi Marea Britanie. CTBTO face un apel în mod special la nouă state-cheie, printre care Israel, China, India, Pakistan şi SUA, să accelereze procesul de ratificare. Iranul şi Coreea de Nord, bănuite că vor să se doteze cu arma nucleară, sînt de asemenea rugate să ratifice tratatul.

Ieri, secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a sosit la Bagdad pentru a se întîlni cu reprezentanţii irakieni, într-un moment în care negocierile privind prezenţa trupelor militare americane în Irak au ajuns în etapa finală. Negocierile pe tema SOFA (Acordul privind statutul forţelor americane), care urmau să fie încheiate iniţial la 31 iulie, continuă în special pe tema calendarului de retragere cerut de Irak. Mandatul forţei multinaţionale în Irak se va încheia la 31 decembrie 2008.



12