Irakul, condamnat la violenţă în cazul unui eşec al ofensivei de la Bagdad

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Irakul, condamnat la violenţă în cazul unui eşec al ofensivei de la Bagdad

Externe 12 Februarie 2007 / 00:00 581 accesări

Cel puţin 15 persoane au fost ucise, duminică, în urma unui atac sinucigaş cu un camion-capcană, comis asupra unei secţii de poliţie situate la nord de Bagdad. Poliţiştii aflaţi la locul producerii atacului au relatat că au fost surprinşi de atacator, care a intrat în incinta secţiei folosind o cale de acces secundară. Mai mult de 3.000 de poliţişti irakieni au fost ucişi în atacuri comise în majoritate de insurgenţi sunniţi care luptă împotriva guvernului şiit al premierului Nuri al-Maliki. De asemenea, tot duminică, armata americană a anunţat că verifică informaţiile privind prăbuşirea unui elicopter Apache, la nord de Bagdad. Martori oculari au relatat că elicopterul a fost lovit de o rachetă şi s-a prăbuşit în zona Timayma, în apropiere de Taji, la circa 20 de kilometri la nord de Bagdad.

Noul comandant al forţelor americane din Irak, David Petraeus, a declarat, la preluarea oficială a funcţiei, că Irakul va fi condamnat la violenţă dacă ofensiva lansată la Bagdad împotriva insurgenţilor va eşua. David Petraeus, expert în operaţiuni împotriva insurgenţei, este considerat drept unul dintre cei mai buni comandanţi din armata americană, iar în ianuarie a apreciat că, deşi situaţia din Irak este gravă, nu este fără speranţă. El a cerut trimiterea a încă 21.500 de militari americani în Irak, pentru ca actuala campanie să poată fi declanşată cît mai rapid. Ofensiva, la care vor participa zeci de mii de militari irakieni şi americani, se va extinde treptat în următoarele săptămîni şi luni. Atît preşedintele american, cît şi premierul irakian sînt supuşi unor presiuni tot mai intense pentru a pune capăt violenţelor din Irak, soldate, în patru ani, cu moartea a peste 3.000 de militari americani şi a zeci de mii de irakieni.

La rîndul său, secretarul american al Apărării, Robert Gates, a avertizat NATO că un eşec al forţelor din Irak şi haosul care ar urma ar dăuna tuturor aliaţilor, indiferent dacă au susţinut sau au dezaprobat intervenţia din 2003. "Haosul din Irak va avea ca rezultat noi conflicte în Orientul Mijlociu şi intensificarea terorismului, care ne va afecta pe toţi", a afirmat el, referindu-se la eforturile Statelor Unite de a combate insurgenţa şi violenţele interconfesionale din Irak. Invadarea Irakului a divizat membrii NATO, Marea Britanie, Italia şi Spania fiind printre ţările care au sprijinit decizia, în timp ce Franţa şi Germania s-au aflat în fruntea opozanţilor. În primul său discurs public de amploare după ce l-a înlocuit pe Donald Rumsfeld în decembrie, Gates a recunoscut că unele acţiuni ale Statelor Unite au afectat reputaţia ţării în străinătate. Fostul director al CIA a citat scandalul privind abuzurile asupra deţinuţilor de la Abu Ghraib şi detenţia pe termen nedeterminat a suspecţilor de terorism la Guantanamo Bay.

"Statele Unite au făcut mai mult rău în Irak decît Saddam Hussein"

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat că intervenţia americană a făcut mai mult rău Irakului decît Saddam Hussein. Reamintind faptul că Saddam Hussein a fost spînzurat în data de 30 decembrie pentru executarea a 148 de şiiţi, Putin a afirmat că "în timpul luptelor din Irak au fost ucişi peste 3.000 de americani, iar numărul victimelor civile din Irak este estimat la sute de mii". Totodată, Vladimir Putin a cerut din nou Statelor Unite să stabilească un termen pentru retragerea trupelor multinaţionale din Irak şi a criticat strategia militară americană.

Casa Albă şi-a exprimat "surprinderea şi dezamăgirea faţă de declaraţiile făcute de preşedintele rus, Vladimir Putin", care a denunţat voinţa de dominaţie "destabilizatoare" a Statelor Unite şi expansionismul NATO. "Sîntem surprinşi şi decepţionaţi de declaraţiile preşedintelui Putin. Acuzaţiile sale sînt false. Intenţionăm să continuăm cooperarea cu Rusia în domenii importante pentru comunitatea internaţională, cum sînt lupta împotriva terorismului şi reducerea ameninţării armelor de distrugere în masă şi a proliferării acestora", se arată în comunicatul purtătorului de cuvînt al consilierului pentru Securitate Naţională al Casei Albe.

Vladimir Putin a prezentat, sîmbătă, la conferinţa pentru securitate de la Munchen, un adevărat rechizitoriu împotriva Statelor Unite şi a NATO. "Statele Unite îşi depăşesc graniţele naţionale în toate domeniile, iar acest lucru este foarte periculos; nimeni nu se mai simte în siguranţă, deoarece nimeni nu mai poate găsi refugiu în spatele dreptului internaţional", a spus Putin. Preşedintele rus a criticat şi Alianţa Nord-Atlantică, afirmînd că aceasta încalcă acordurile de reducere a forţelor convenţionale în Europa. Intervenţia sa a atras critici din partea secretarului general al NATO, Jaap de Hoope Scheffer.



12