Irakul creează noi probleme pentru administraţia Bush în Congresul american

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Irakul creează noi probleme pentru administraţia Bush în Congresul american

Externe 27 Aprilie 2007 / 00:00 513 accesări

Congresmenii democraţi au votat miercuri citarea secretarului american de Stat Condoleezza Rice pentru audieri în Congres, în scopul de a oferi o justificare pentru ofensiva americană din Irak, în 2003. Administraţia a declarat însă că poate combate citaţia, menţionînd o procedură juridică ce protejează preşedintele şi consilierii săi de întrebările formulate de Congres. Comisia pentru supravegherea şi reforma guvernamentală din cadrul Camerei Reprezentanţilor a aprobat, cu 21 de voturi pentru şi zece împotrivă, emiterea unei citaţii pe numele Condoleezzei Rice, dar aceasta va trebui să răspundă unor întrebări formulate cu privire la afirmaţiile administraţiei, care ulterior s-au dovedit a fi false, potrivit cărora Irakul a procurat uraniu din Niger, pentru fabricarea armelor nucleare. Afirmaţia a constituit un factor major în ceea ce priveşte problema războiului, iar o serie de critici au acuzat ulterior Casa Albă de distorsionarea informaţiilor pentru a obţine sprijin. Administraţia Bush respinge însă această acuzaţie. Şi Comisia Judiciară din Senat, care a analizat cazul demiterii celor opt procurori federali de către procurorul-general Alberto Gonzales, a autorizat o citaţie pentru Sara Taylor, din cadrul Biroului pentru Afaceri Politice al Casei Albe.

Camera Reprezentanţilor a mai adoptat miercuri şi un proiect de lege ce condiţionează finanţarea operaţiunilor din Irak de un calendar al retragerii militare, în pofida avertismentelor Casei Albe privind utilizarea dreptului de veto. Textul aprobat de Camera Reprezentanţilor, care urma însă să fie supus dezbaterii Senatului, joi, înainte de a fi înaintat preşedintelui, deblochează 124,2 miliarde de dolari, mai mult decît a solicitat administraţia pentru finanţarea operaţiunilor militare din Irak şi Afganistan, în 2007. Această generozitate este însă însoţită de o condiţie inacceptabilă pentru Casa Albă: solicitarea ca trupele americane să părăsească Irakul cel mai tîrziu pînă în luna octombrie, cu un obiectiv necoercitiv potrivit căruia majoritatea trupelor să părăsească statul din Golful Persic pînă la 31 martie 2008.

În aşteptarea votului prezidenţial, prevăzut pentru săptămîna viitoare, fiecare dintre cele două tabere încearcă să profite la maximum de această dispută, lansînd atacuri din ce în ce mai dure. Majoritatea opiniei publice americane (56%) susţine stabilirea unui calendar al retragerii, democraţii declarînd că există o dorinţă generalizată pentru o nouă direcţie în derularea operaţiunilor din Irak. Pe baza unui sondaj realizat recent pentru NBC şi cotidianul Wall Street Journal, care dezvăluie că 55 la sută dintre americani susţin stabilirea unui calendar al retragerii, democraţii declară că "există o dorinţă generalizată pentru o nouă direcţie" în derularea operaţiunilor din Irak. Două treimi dintre cetăţenii americani consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, în timp ce doar 22 de procente au o opinie pozitivă în acest sens. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.004 persoane, în perioada 20-23 aprilie. Un sondaj anterior, realizat în martie, arăta că 58 % dintre cetăţenii americani consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, faţă de 25%, care susţineau contrariul. Doar 12 procente dintre persoanele interogate în legătură cu situaţia din Irak au răspuns că aceasta s-a ameliorat, în timp ce 49% sînt de părere că lucrurile s-au înrăutăţit în această ţară. Circa 37% nu au constatat vreo schimbare a situaţiei.

Director al unei închisori americane în Irak, arestat

Locotenent-colonel William Steele, lider al închisorii de la Camp Cropper, din Bagdad, a fost arestat şi este deţinut în Kuweit, aşteptînd o eventuală judecare, a anunţat joi un purtător de cuvînt al armatei americane, care nu a precizat motivele acestei arestări, fiind totuşi invocat articolul 32. Audierea pe baza articolului 32 este echivalentul militar al procedurii judiciare civile americane a marelui juriu, destinată să examineze dacă acuzaţiile sînt suficient de grave pentru declanşarea unei anchete şi a unui proces.

William Steele a condus închisoarea Camp Cropper, în apropiere de aeroportul din Bagdad, unde a fost deţinut fostul preşedinte irakian Saddam Hussein. Potrivit site-ului canalului de televiziune american NBC, locotenent-colonelul Steele este acuzat în special de ajutor acordat inamicului, de reţinere de documente clasificate, de legături cu un translator şi o femeie irakiană, de refuzul de a se supune unui superior şi de deţinere de material pornografic. Circa 18.000 de persoane sînt deţinute în Irak de Forţa multinaţională, potrivit ONU, în două închisori principale



12