Irakul piere, Parlamentul se reuneşte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Irakul piere, Parlamentul se reuneşte

Externe 02 Iulie 2014 / 00:00 346 accesări

Prima sesiune a noului Parlament irakian s-a deschis ieri în prezenţa premierului în exerciţiu, Nuri al-Maliki, care încearcă să obţină cel de-al treilea mandat la conducerea Guvernului de la Bagdad. Deputaţii aleşi la 30 aprilie trebuie în primul rând să aleagă un preşedinte al Parlamentului, iar în termen de 30 de zile, să-l desemneze pe şeful statului, care, la rândul său, are sarcina numirii premierului, cea mai importantă funcţie din administraţia irakiană. Prima sesiune a noului Parlament are loc pe fondul ofensivei lansate de islamiştii sunniţi, care au cucerit teritorii vaste în Irak. Considerat mult timp favorit, premierul al-Maliki se află într-o poziţie dificilă, iar ofensiva islamiştilor şi acuzaţiile de sectarism i-au redus considerabil şansele de a obţine un nou mandat în fruntea Guvernului de la Bagdad. Potenţiali candidaţi încep să apară, printre care vicepreşedintele irakian Adel Abdel Mehdi, fostul premier Ibrahim al-Jafaari sau fostul vicepremier Ahmed Chalabi. Procedurile se anunţă însă de durată în vederea formării noii administraţii de la Bagdad.

Aproape 2.000 de persoane au fost ucise în iunie, în violenţele din Irak, scena unei ofensive fulgerătoare a islamiştilor, cel mai grav bilanţ înregistrat lunar din mai 2007 şi până în prezent, potrivit unor date oficiale date publicităţii luni.

DIN IRAK ÎN SIRIA Jihadişti din cadrul grupării Statul Islamic (SI) au încercuit oraşul Rakka din nordul Siriei, în care au introdus din nou armament, inclusiv rachete provenind din Irakul vecin. Directorul ONG-ului Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, Rami Abdel Rahmane, a confirmat această informaţie. ”Statul Islamic aduce armament greu la Rakka, zilnic. Gruparea are toate atributele unui stat, cu excepţia aviaţiei”, a apreciat el. Aceste informaţii apar după o zi de la proclamarea de către această grupare jihadistă ultraradicală a unui califat într-o zonă care se întinde din Alep, în nordul Siriei, şi până la Diyala, în estul Irakului. Gruparea a îndemnat musulmanii din întreaga lume să jure credinţă şefului său, Abu Bakr al-Baghdadi, proclamat califul Ibrahim.

IRAKUL SE DESTRAMĂ? Preşedintele regiunii autonome a Kurdistanului irakian, Massoud Barzani, a declarat ieri că în următoarele luni va fi organizat un referendum pe tema independenţei acestei regiuni, în timp ce ofensiva militară a insurgenţilor jihadişti amplifică temerile cu privire la divizarea Irakului. Turcia, pe teritoriul căreia se află, de asemenea, o importantă minoritate kurdă, se opune ferm unei eventuale divizări a Irakului. În schimb, independenţa Kurdistanului irakian este susţinută de premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

AMERICANII ÎNTÂRZIE Confruntările armate din Irak ar putea să întârzie livrarea celor 36 de avioane de vânătoare F-16 către armata irakiană, după evacuarea personalului unei baze aeriene importante, a anunţat, luni, Pentagonul. SUA acţionează în vederea accelerării livrărilor de armament şi muniţie către Guvernul irakian, care încearcă să respingă asaltul insurgenţilor sunniţi, dar situaţia este atât de nesigură pe teren încât riscă să compromită avansarea eforturilor cu privire la avioanele de tip F-16, a declarat colonelul Steven Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului. Firmele subcontractante private care lucrează pentru avioanele de tip F-16 la baza aeriană de la Balad, la 90 de kilometri nord de Bagdad, au fost mutate recent către un loc mai sigur, la Bagdad. Irakul a primit deja, de la Rusia, o primă tranşă de avioane de luptă de tip Suhoi, iar Pentagonul a precizat luni că acest lucru nu afectează cu nimic programul de vânzare de armament american către Bagdad. SUA au livrat deja 400 de rachete de tip Hellfire din cele 500 achiziţionate de către Irak. Ultimele 100 de rachete vor sosi la Bagdad în câteva săptămâni. SUA speră să vândă şi 24 de elicoptere de tip Apache, dar Bagdadul nu a luat încă o decizie în acest sens. Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat luni că va trimite 200 de militari americani în Irak, pentru a proteja ambasada SUA de la Bagdad, după ce, la sfârşitul lui iunie, el a trimis deja 275 de militari în Irak cu acelaşi scop. În total, SUA au trimis aproximativ 800 de persoane în Irak, inclusiv 300 de consilieri militari care urmează să ajute armata irakiană în lupta contra insurgenţilor islamişti.



12