“Irakul se va destrăma în cazul unei retrageri americane”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Potrivit ministrului irakian de Externe

“Irakul se va destrăma în cazul unei retrageri americane”

Externe 24 August 2007 / 00:00 604 accesări

Ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari, a avertizat că Irakul se va destrăma, iar în regiune vor izbucni conflicte de amploare în cazul în care coaliţia condusă de SUA îşi va retrage precipitat trupele din Irak. Preşedintele american a comparat, miercuri, o eventuală retragere din Irak cu plecarea trupelor americane din Vietnam în 1973, despre care a afirmat că a fost plătită de milioane de cetăţeni nevinovaţi.

Administraţia americană este tot mai nemulţumită de situaţia din Irak, iar comandantul forţelor SUA din această ţară, generalul David Petraeus şi ambasadorul american la Bagdad, Ryan Crocker, urmează să prezinte, pînă la jumătatea lunii septembrie, un raport privind rezultatele strategiei americane în această ţară. De altfel, ieri, administraţia Bush a publicat părţi ale unui raport negativ al serviciilor americane de informaţii, care exprimă rezerve cu privire la şansele de reuşită ale Guvernului al-Maliki de a combate violenţele interconfesionale din Irak. O serie de oficiali guvernamentali care au consultat raportul susţin că textul este rezervat cu privire la şansele Guvernului de la Bagdad de a promova unitatea în Irak. Noul raport, intitulat “Perspective pentru stabilitatea în Irak”, va juca un rol important în dezbaterea privind Irakul. Oficialii americani şi irakieni susţin de mai multe luni că orice progrese pe plan militar vor fi efemere dacă politicienii irakieni nu vor contribui la combaterea violenţelor interconfesionale. Raportul conchide că armata SUA a obţinut succese în ultimele luni în combaterea violenţelor interconfesionale din Irak. Raportul avertizează în plus că o retragere prematură ar provoca şi mai mult haos. Şeful diplomaţiei irakiene a mai spus că este dovedit faptul că zeci de kamikaze intră în Irak din Siria, pentru a ucide civili irakieni nevinovaţi.

Cel puţin 25 de oameni şi-au pierdut viaţa în luptele dintre militanţii sunniţi şi luptătorii al-Qaida dintr-o regiune situată la nord-est de capitala irakiană. Poliţia irakiană şi rezidenţii a două sate au declarat că în zorii zilei de ieri, localităţile au fost luate cu asalt de 200 de persoane înarmate, care au ucis trei tineri şi un imam. Sîngerosul episod a dus la declanşarea unor lupte violente între militanţii al-Qaida şi localnici. Poliţia a intervenit şi a arestat 22 dintre atacatori. Luptele au avut loc în provincia Diyal şi dovedesc neînţelegerile dintre al-Qaida şi grupările sunnite, care pînă acum erau aliate în lupta împotriva forţelor americane şi a guvernului şiit de la Bagdad. Tot ieri, s-a produs o explozie în Zona Verde, în centrul Bagdadului, unde se află responsabilii militari şi diplomaţi americani, precum şi sediile instituţiilor irakiene. Nu au fost anunţate victime. Zona Verde este constant vizată de tiruri de rachete sau mortiere şi responsabilii americani suspectează că muniţia utilizată în atacuri provine din Iran.

În SUA, la New York, un ofiţer american a fost arestat miercuri seară şi inculpat pentru corupţie, pentru că a primit mită în schimbul unor contracte de cumpărare de arme şi material militar pentru Irak. Căpitanul Austin Key, în vîrstă de 27 de ani, este acuzat că a abuzat de funcţia sa şi a acceptat 50.000 de dolari din partea unor companii, în condiţiile în care era însărcinat să dea comenzi şi să semneze contracte în numele armatei americane de la Bagdad. Key avea sub control bugete de sute de mii de dolari. În iulie, căpitanul Key ar fi cerut unui om de afaceri a cărui identitate nu a fost dezvăluită suma de 125.000 de dolari, promiţîndu-i în schimb contracte viitoare. Omul de afaceri a anunţat autorităţile americane şi a acceptat să se întîlnească încă o dată cu ofiţerul, înregistrîndu-l. Key i-a spus şi că îi poate furniza informaţii confidenţiale în schimbul a 50.000 de dolari. Ofiţerul riscă pînă la 15 ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari. Potrivit experţilor anticorupţie din Irak, oficialii americani şi irakieni au primit comisioane ilegale de milioane de dolari la atribuirea contractelor publice şi la vînzările de armament, din martie 2003 pînă în prezent.



12