Irakul şi Iranul se cam dezic de Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Irakul şi Iranul se cam dezic de Siria

Externe 03 Octombrie 2012 / 00:00 404 accesări

Regimul de la Teheran a avertizat în mod implicit Siria că o eventuală utilizare a armelor chimice ar conduce la pierderea oricărei urme de legitimitate a Guvernului sirian. Este pentru prima dată când se constată o distanţare între cele două ţări aliate. Mai mulţi responsabili occidentali au avertizat regimul de la Damasc cu privire la utilizarea arsenalului său chimic sau asupra riscului ca acesta să cadă în mâinile grupărilor extremiste. Siria a recunoscut pentru prima dată la sfârşitul lunii iulie că posedă arme chimice şi a ameninţat că le va utiliza în cazul unei intervenţii militare occidentale, dar niciodată împotriva populaţiei sale. La rândul său, Irakul a ordonat, ieri, unui avion iranian cu destinaţia Damasc, să aterizeze pentru a se asigura că nu transportă arme şi l-a verificat dar nu a găsit nimic suspect.

Între timp, armata siriană a bombardat, ieri, în zorii zilei, mai multe localităţi din provincia Damasc, unde s-au regrupat numeroşi rebeli, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) şi militanţilor. Numeroase persoane au fost rănite la Saqba, Hoch Arab şi Douma, zone vizate de forţele regimului preşedintelui Bashar al-Assad, potrivit OSDO, o organizaţie neguvernamentală care se bazează pe o vastă reţea de militanţi şi medici din toată ţara. O înregistrare video postată de militanţi vorbeşte despre ”exodul” locuitorilor din Douma, din cauza bombardamentelor şi arată câteva vehicule la bordul cărora se pot vedea mai multe femei. Tot în regiunea Damasc, localitatea Yabroud a fost intens bombardată.

Rusia rămâne, deocamdată, cel mai puternic susţinător al Siriei, cerând, ieri, ţărilor occidentale şi Orientului Mijlociu, să nu caute pretext pentru o intervenţie militară în Siria şi făcând apel la reţinere din partea oficialilor de la Damasc şi Ankara, după un incident produs la frontiera dintre cele două ţări. Ţările arabe, în frunte cu Qatarul, au dezbătut, săptămâna trecută, la ONU, conturul unei eventuale intervenţii militare arabe în Siria. Luni, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a asigurat la rândul său că NATO nu intenţionează să intervină în Siria.



12