Avioane de luptă iraniene au lansat în ultimele zile atacuri contra jihadiştilor din cadrul grupării Stat Islamic (SI), în estul Irakului, fără a coordona însă atacurile cu SUa. Informația a fost confirmată ieri de Pentagon. „Avem dovezi care arată că iranienii au lansat în ultimele zile atacuri aeriene cu avioane de tip F-4”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby. Aceste declaraţii intervin după ce postul al-Jazeera a difuzat imagini cu avioane de luptă F-4, similare cu cele utilizate de forţele aeriene ale Iranului. Avioanele iraniene vizează ţinte din provincia Diyala, situată la frontiera cu Iranul. „Poziţia noastră potrivit căreia nu coordonăm acţiunile noastre cu iranienii rămâne neschimbată”, a subliniat contraamiralul Kirby.
Avioanele coaliţiei împotriva grupării Stat Islamic au bombardat în ultimele zile zeci de vehicule şi baze ale SI, care ocupă vaste regiuni din vestul Irakului şi din nord-estul Siriei, unde a instituit „un califat islamic”. Totodată, pachetul de măsuri de urgență solicitat de președintele Obama pentru finanțarea operațiunilor militare împotriva grupării jihadiste SI a fost acceptat marți seară de negociatorii din Congresul SUA, votul în plen fiind prevăzut în câteva zile. Sunt prevăzute credite militare de cinci miliarde de dolari, așa cum ceruse președintele Obama: 3,4 milliarde dolari pentru a finanța desfășurarea de forțe americane în cadrul operațiunii „Resolute Support” și 1,6 miliarde dolari pentru un program de dotare și antrenare a forțelor irakiene și kurde, pentru doi ani. Barack Obama solicitase în total 5,6 miliarde dolari, în această sumă fiind incluse mai ales 520 de milioane de dolari pentru activități diplomatice și umanitare ale Departamentului de Stat.
Pe de altă parte, legea prelungește restricțiile referitoare la închiderea bazei de la Guantanamo, situată în Cuba. Congresul interzice Pentagonului să transfere deținuți de la Guantanamo pe teritoriul american pentru judecare, îngrijiri medicale sau pentru orice alt motiv; republicanii estimează că astfel ar exista riscul ca deținuții să fie eliberați în urma deciziei unui judecător, constituind o amenințare pentru securitatea națională.