Iranul a lansat cu succes a treia sa rachetă spaţială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Iranul a lansat cu succes a treia sa rachetă spaţială

Externe 04 Februarie 2010 / 00:00 323 accesări

Iranul a anunţat, miercuri, că a lansat cu succes a treia sa rachetă spaţială, de tip Kavoshgar 3, care a purtat o capsulă experimentală ce transporta, printre altele, animale vii. Anunţul a fost făcut cu ocazia evenimentelor programate pentru cea de-a 31-a aniversare a revoluţiei islamice iraniene. Televiziunea a difuzat imagini din interiorul capsulei - trimise, potrivit acesteia, din spaţiu - conţinând mai multe animale, printre care un şobolan, broaşte ţestoase şi viermi. Postul TV a mai difuzat imagini ale rachetei în zbor, realizate, aparent, din această capsulă. Aceste imagini au arătat şi momentul separării dintre rachetă şi capsulă.

“Faptul că au fost trimise animale vii în spaţiu şi că am făcut experimente pe acestea şi că apoi au revenit pe Pământ este mare lucru”, a declarat preşedintele Mahmoud Ahmadinejad. “Vom trimite un satelit la o distanţă de 500 de kilometri. Etapele următoare sunt 700 şi 1.000 km. Oricine ştie că atingerea unei orbite de 1.000 km permite plasarea pe orice orbită”, a adăugat acesta. Preşedintele a mai spus şi că o nouă rachetă spaţială, numită Simorgh (Phoenix), este în curs de asamblare. Aceasta, lungă de 27 de metri, cu un diametru de 2,5 metri, cântăreşte 85 de tone şi are patru motoare. Ea va trebui să plaseze un satelit de 100 de kilograme pe o orbită la 500 de kilometri, în circa doi ani. Alte două rachete de tip Kavoshgar au fost lansate în februarie, respectiv noiembrie 2008. Iranul a mai plasat în spaţiu primul său satelit, Omid (Speranţă), cu ajutorul rachetei iraniene Safir-2, cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a revoluţiei islamice, pe 2 februarie 2009. Lansarea acestui satelit a provocat vâlvă în Occident, unde statele şi-au exprimat public teama că această tehnologie va fi utilizată în scopuri militare.

Iranul a mai dezvăluit şi faptul că trei noi sateliţi sunt în curs de asamblare sau în stadiul de proiect: sateliţii de observaţie Tolou (zori de zi) şi Navid (promisiune), a căror misiune este să realizeze fotografii ale Pământului şi cel de telecomunicaţii pe orbită joasă, Mesbah-2.

Taguri articol


12