Iranul a lansat procesul de îmbogăţire a uraniului la 20%

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Iranul a lansat procesul de îmbogăţire a uraniului la 20%

Externe 10 Februarie 2010 / 00:00 352 accesări

Oficialii de la Teheran au lansat, marţi, procesul de îmbogăţire a uraniului la 20% la centrala de la Natanz sub supravegherea unor inspectori ai Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice, a relatat televiziunea oficială iraniană. Decizia a fost luată, potrivit Iranului, din cauza impasului în care se află discuţiile în format de şase, la care participă SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania, cu privire la furnizarea de combustibil îmbogăţit la 20% Iranului, care are nevoie de el pentru un reactor de cercetare medicală. Cu toate acestea, conducătorii iranieni au afirmat că „uşa rămâne deschisă” pentru un eventual schimb de uraniu cu marile puteri, chemate să treacă de la confruntarea la cooperarea cu Iranul.

Anunţul iranian provoacă nemulţumire în rândul comunităţii internaţionale, în special al puterilor occidentale care suspectează regimul de la Teheran că încearcă să se doteze cu arme nucleare sub protecţia programului nuclear civil, în pofida dezminţirilor repetate. Anunţul ridică semne de întrebare cu privire la ambiţiile sale nucleare, a apreciat marţi şi secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev. Pe de altă parte, ministrul israelian al Dezvoltării Regionale, Sylvan Shalom, a cerut ieri comunităţii internaţionale să adopte „sancţiuni dureroase” împotriva Iranului, chiar dacă Rusia şi China refuză acest lucru. Luni, autorităţile de la Washington şi Paris au afişat o convergenţă totală a viziunilor pe tema dosarului iranian şi a necesităţii de a impune sancţiuni dure ranului, cu prilejul unei vizite la Paris a secretarului american al Apărării, Robert Gates.

Experţii institutului american ISIS susţin că Iranul este capabil să fabrice combustibil nuclear pentru reactorul său de cercetare, pe baza uraniului îmbogăţit în proporţie de 20%. Odată uraniul îmbogăţit, Republica Islamică ar putea să producă bare cu preţul câtorva dificultăţi care mai trebuie rezolvate. Totuşi, şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner, a estimat, luni, contrariul. Acest tip de combustibil este produs, în prezent, de Franţa, Argentina şi, în cantităţi mai mici, de alte ţări, printre care şi Chile. ISIS subliniază că, dacă Iranul şi-ar îmbogăţi toată cantitatea de combustibil nuclear slab îmbogăţit, ar dispune de un stoc care ar putea asigura alimentarea reactorului de cercetare pe o perioadă cuprinsă între şase şi 21 de ani. O asemenea alegere, avertizează experţii, ar face totodată ca regimul să parcurgă cea mai mare parte a drumului către obţinerea unui uraniu îmbogăţit în suficientă măsură pentru a fabrica o bombă nucleară.



12