Iranul a produs deja 17 kilograme de uraniu îmbogăţit la 20%

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Iranul a produs deja 17 kilograme de uraniu îmbogăţit la 20%

Externe 24 Iunie 2010 / 00:00 366 accesări

Iranul a produs 17 kilograme de uraniu îmbogăţit la 20%, a declarat, ieri, şeful agenţiei atomice naţionale, Ali Akbar Salehi. Iranul a început procesul de îmbogăţire în luna februarie, pentru a produce combustibil pentru reactorul medical de la Teheran. Salehi a declarat că Iranul ar putea produce cinci kilograme de uraniu îmbogăţit pe lună. El a precizat că Iranul va putea produce bare de combustibil pentru reactorul de la Teheran până în martie 2011, iar după aceea va începe construcţia unui reactor medical mai puternic, pentru a-l înlocui pe primul. Iranul intenţiona iniţial să schimbe uraniul său îmbogăţit la 3,5% pe combustibil oferit de Rusia şi Franţa, dar acordul iniţiat în luna octombrie de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a fost suspendat, în pofida medierii Turciei şi Braziliei, luna trecută şi a unui acord pentru depozitarea uraniului slab îmbogăţit în Turcia, până la schimb. Occidentul se teme că Iranul urmăreşte, în secret, un program nuclear de armament, o acuzaţie pe care Teheranul o neagă şi că uraniul îmbogăţit la 20% este un prag important către capacitatea de a produce uraniu pentru arme. Iranul vrea să construiască zece centre noi de îmbogăţire în următorii ani, două în perioada 2010 - 2011.

Centrala nucleară din Bouchehr, construită în Iran de specialiştii ruşi, va intra în funcţiune la jumătatea lunii septembrie, a anunţat Ali Akbar Salehi. ”Trei mii de specialişti ruşi lucrează şi sperăm că reactorul va intra în funcţiune la jumătatea lunii septembrie”, a spus el. Oficialul iranian a subliniat că finalizarea proiectului necesită încă 1,5 miliarde de dolari finanţare complementară. Construirea centralei a fost începută de Germania, în 1975. Vest-germanii au renunţat însă, după revoluţia din 1979, atacul împotriva ambasadei americane din Teheran şi introducerea embargo-ului american asupra livrărilor de înalte tehnologii Iranului. La 28 ianuarie 2008, Rusia a încheiat livrarea de combustibil nuclear destinat reactorului, conform unui acord ruso-iranian şi sub controlul AIEA.

Ministrul iranian al Apărării, Ahmad Wahidi, a declarat că livrarea de rachete antiaeriene ruseşti S-300 Iranului nu încalcă nici legile Rusiei, nici legislaţia internaţională şi a acuzat Moscova că nu-şi respectă angajamentele. Generalul a făcut declaraţia în replică la decizia Moscovei de a bloca livrarea de S-300, arme vizate de noile sancţiuni decretate de Consiliul de Securitate al ONU împotriva Iranului, la 9 iunie. În decembrie 2005, Iranul şi Rusia au semnat un contract pentru livrarea a cinci sisteme de rachete S-300. Contractul nu a fost executat complet, din cauza protestelor SUA şi Israelului. Rusia a furnizat Iranului rampe de lansare, dar nu şi rachete. Sistemul S-300 este destinat protejării instalaţiilor industriale, centrelor administrative, bazelor militare şi posturilor de comandă. El poate distruge rachetele balistice, poate doborî avioane la o distanţă de 150 de kilometri şi o altitudine de până la 27 kilometri.

Taguri articol


12