Iranul a scos miezul din reactorul cu apă grea de la Arak, iar inspectori ONU urmează să viziteze joi instalaţia pentru a verifica această etapă crucială în implementarea de către Teheran a acordului în dosarul nuclear cu marile puteri, potrivit televiziunii de stat, relatează Reuters online. Scoaterea miezului din reactorul de la Arak va elimina în mare măsură capacitatea Republicii islamice de a produce plutoniu care poate fi folosit în scopuri militare. Această etapă a fost una dintre cele mai dificile probleme de soluţionat în timpul îndelungilor negocieri cu privire la dosarul nuclear iranian cu şase mari puteri. „Cuva cu miezul reactorului de la Arak a fost scoasă (...), iar inspectori AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) vor vizita instalaţia pentru a verifica acest lucru şi a raporta Agenţiei (...). Suntem pregătiţi pentru Ziua Implementării acordului”, a declarat Behrouz Kamalvandi, un purtător de cuvânt al Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA).
Kamalvandi a declarat că "Ziua Implementării" - în care urmează să înceapă procesul ridicării sancţiunilor impuse Teheranului, în schimbul limitării programului nuclear iranian, în baza acordului din iulie 2015 - va veni "foarte curând".
Potrivit acordului, sancţiunile internaţionale impuse Republlicii islamice vor fi ridicate imediat după ce AIEA confirmă că Teheranul şi-a respectat angajamentele asumate. Oficiali iranieni se aşteaptă ca acest raport AIEA să fie publicat vineri. Agenţia ONU, cu sediul la Viena, a refuzat, până în prezent, să comenteze pe tema acestui raport. Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif şi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Federica Mogherini urmează să emită un comunicat de presă comun, sâmbătă sau duminică, pe tema "Zilei Implementării" acordului în dosarul nuclear şi a ridicării sancţiunilor, potrivit unor oficiali iranieni.
Sancţiuni americane şi europene au blocat exporturi iraniene de aproximativ 1,5 milioane de barili de ţiţei pe zi începând de la începutul lui 2012, reducând astfel exporturile iraniene de petrol cu 60%, la aproximativ un milion de barili pe zi.
Teheranul a redus în ultimele luni, în mod considerabil, numărul centrifugelor instalate la uzinele de îmbogăţire a uraniului de la Fordo şi Natanz şi a transferat tone de uraniu slab îmbogăţit în Rusia. "Locul miezului (reactorului) va fi umplut cu ciment (...). Iniţial miezul urma să fie tăiat în bucăţi, însă nu am acceptat, deoarece vrem să-l păstrăm ca pe un simbol al industriei nucleare a Iranului", a declarat Kamalvandi pentru televiziunea de stat.