Iranul a testat o nouă armă strategică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Iranul a testat o nouă armă strategică

Externe 28 Februarie 2015 / 00:00 571 accesări

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat că au testat o nouă armă strategică, în ultima zi a unor ample exerciţii navale şi aeriene. Amiralul Ali Fadavi, comandantul Forţei Navale a Gardienilor Revoluţiei, a declarat vineri pentru televiziunea publică iraniană că noua armă testată va juca un rol decisiv în războaiele navale, fără a oferi alte detalii. Televiziunea publică a prezentat o înregistrare video cu lansarea unor rachete submarine.

            Gardienii Revoluţiei au lansat, miercuri, exerciţiile militare în strâmtoarea Hormuz, pe unde trece aproximativ o cincime din petrolul din lume. În cadrul unui exerciţiu, forţele iraniene au simulat un atac împotriva unui portavion american. Televiziunea publică iraniană a prezentat imagini cu rachete care atacau o replică a unui portavion american. Potrivit agenţiei Fars, replica portavionului american a fost realizată la scară reală.

            Iranul negociază în prezent un acord privind programul său nuclear cu SUA şi marile puteri, care suspectează Teheranul că vrea să obţină arma nucleară. Iranul neagă aceste acuzaţii şi susţine că programul său nuclear are scopuri exclusiv civile.

OBIECTIV COMUN CU SUA ”SUA şi Iranul au interesul comun de a lupta împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic în Irak şi Siria”, a declarat secretarul de Stat american, John Kerry, pe fondul negocierilor dintre marile puteri şi Teheran pe tema programului nuclear iranian. ”Iranul a efectuat operaţiuni care ne-au ajutat. Dar nu ne coordonăm cu Iranul, nu colaborăm şi nu le-am cerut cooperarea”, a adăugat şeful diplomaţiei americane. Kerry a admis că Iranul reprezintă un aliat de context în conflictul pe care coaliţia internaţională coordonată de SUA îl are cu SI, ce ocupă teritorii din Siria, Irak şi Libia, unde a proclamat un califat islamic. SUA nu au relaţii diplomatice cu Iranul de 35 de ani. Militari iranieni au fost trimişi în Irak, la solicitarea Guvernului de la Bagdad, pentru a oferi consultanţă în ofensiva irakiană contra organizaţiei teroriste Stat Islamic.

            Militanţi SI au răpit, rănit şi ucis mii de civili în nordul Irakului şi au dezrădăcinat alte milioane de oameni, pentru a elimina minorităţile etnice şi religioase, denunţă organizaţii de drepturile omului într-un raport publicat vineri. O serie de comunităţi minoritare, creştini, yazidi şi turkmeni, au fost ţinte ale unor crime, violuri şi sclaviei sexuale, vizând în special femeile şi copiii.



12