Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut Iranului să dea explicaţii cu privire la dovezi care sugerează că oamenii de ştiinţă iranieni au experimentat o tehnologie nucleară militară avansată. Existenţa acestei tehnologii militare, cunoscută sub numele de dispozitiv de implozie în două puncte, este secretă atât în SUA, cât şi în Marea Britanie. Însă, potrivit unei documentaţii nepublicate anterior dintr-un dosar aparţinând AIEA, oamenii de ştiinţă iranieni ar fi putut testa componente cu înalt grad de deflagraţie ale acestei tehnologii. Această evoluţie a fost calificată ca impresionantă de experţi nucleari, care au făcut urgent un efort de găsire a unei soluţii diplomatice la criza nucleară iraniană. Această tehnologie sofisticată permite producerea de focoase mai mici şi mai simple decât modelele vechi. Aceasta reduce diametrul focoaselor şi face mai uşoară introducerea lor în rachetă.
Documentaţia referitoare la experimente cu această tehnologie militară face parte din dovezile adunate de AIEA cu privire la înarmarea nucleară, prezentate Iranului în vederea unui răspuns. Dosarul intitulat ”Posibile aspecte militare ale programului nuclear iranian” este alcătuit parţial din rapoarte furnizate AIEA de servicii de informaţii occidentale. Agenţia ONU a tratat, în trecut, asemenea rapoarte cu scepticism, în special după războiul din Irak. Însă, directorul AIEA, Mohammed ElBaradei, a declarat că dovezile privind înarmarea iraniană par să provină din surse multiple şi din perioade diferite de timp, par în general necontradictorii şi sunt suficient de cuprinzătoare şi detaliate să fie adresate Iranului în vederea unui răspuns. Fragmente din dosar au fost publicate anterior, dar nu se ştia că acesta conţinea documentaţie asupra unor focoase atât de avansate. ”Este uimitor că Iranul poate lucra la un asemenea tip de material”, a declarat un consilier guvernamental european în probleme nucleare. ”Este nemaipomenit că, înainte de a perfecta primul pas, aceştia merg direct la etapa a patra sau a cincea. Începerea cu tehnologii sofisticate denotă nivelul ambiţiei tehnice, care este surprinzător”, a declarat James Acton, un expert nuclear britanic din cadrul Carnegie Endowment for International Peace.
Iranul vrea să furnizeze Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) precizări suplimentare legate de răspunsul la oferta privind combustibilul nuclear, a declarat, vineri, ministrul iranian al Afacerilor Externe, Manouchehr Mottaki. ”Avem trei opţiuni: să realizăm îmbogăţirea uraniului în proporţie de 20% şi să producem combustibilul chiar în Iran, să îl cumpărăm în străinătate sau să schimbăm uraniul îmbogăţit cu 3,5% pentru a obţine combustibil îmbogăţit cu 20%”, a afirmat el. AIEA a propus, la 21 octombrie, un acord în baza căruia Iranul şi-ar putea îmbogăţi în străinătate uraniul slab îmbogăţit, pentru a obţine combustibil pentru reactorul său nuclear de cercetare din Teheran, propunere destinată să calmeze îngrijorările la nivel internaţional privind programul nuclear iranian. Ceilalţi trei negociatori (SUA, Rusia, Franţa) ai acestui proiect deja l-au acceptat. Teheranul nu l-a aprobat, dar nici nu l-a respins şi a propus noi discuţii pe această temă.