Iranul acuză Occidentul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tensiuni

Iranul acuză Occidentul

Eşecul misiunii lui Kofi Annan în Siria
Externe 04 August 2012 / 00:00 379 accesări

Ministrul iranian de Externe, Ali Akbar Salehi, a acuzat Occidentul, în special SUA, că ar fi la originea eşecului misiunii mediatorului internaţional Kofi Annan în Siria. \"Occidentul şi unele state din regiune nu doreau ca Annan să reuşească în misiunea sa. Lipsa unităţii în Consiliul de Securitate evocată de Annan nu priveşte Rusia sau China. Americanii au deturnat această acuzaţie, pentru a o pune pe seama Moscovei şi Beijingului şi încearcă să îşi impună propriile idei, întrucât nu vor să spună adevărul”, a apreciat Salehi. Planul de pace al lui Annan a fost acceptat de Siria dar, potrivit ministrului iranian, ”statele care îi sprijină pe rebeli nu i-au permis lui Annan să îşi pună în aplicare iniţiativa”.

APELUL RUSIEI Rusia a făcut apel, vineri, la găsirea de urgenţă a unui succesor pentru Kofi Annan. Adunarea Generală a ONU a supus la vot, vineri, o rezoluţie prezentată de ţări arabe, care denunţă asedierea de către armata siriană a mai multor oraşe din ţară şi care cere o tranziţie paşnică, dar este vorba de o iniţiativă mai mult simbolică. Moscova, care a găzduit, vineri, o importantă delegaţie economică siriană, a indicat că votează împotriva acestei rezoluţii.

Nave ruseşti de război urmează să efectueze, în zilele următoare, o scurtă escală în portul sirian Tartus, singura bază rusească din Mediterana, a anunţat, vineri, o sursă din cadrul Statului Major. Navele, care efectuează manevre în Mediterana, vor efectua această escală la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare, în scopul aprovizionării cu apă şi alimente. Rusia a negat că manevrele au legătură cu Siria, ţară căria Moscova îi livrează armament şi a negat că utilizează nave pentru a transporta armament destinat regimului al-Assad. Potrivit unor experţi militari ruşi, Moscova se pregăteşte să evacueze cetăţenii ruşi din Siria, unde forţele regimului al-Assad au reluat, vineri, bombardamentele asupra unor cartiere rebele de lângă Damasc şi la Alep.

AJUTOR UMANITAR AMERICAN Preşedintele SUA a aprobat, joi, acordarea a 12 milioane de dolari ca ”ajutor umanitar suplimentar pentru susţinerea sirienilor care se confruntă cu atrocităţile oribile ale preşedintelui Bashar al-Assad”. Cu această nouă tranşă, 76 milioane de dolari reprezentând hrană, apă, medicamente, haine şi kituri de igienă personală au ajuns la 1,5 milioane de persoane din Siria. ”SUA cer tuturor statelor să răspundă apelului ONU pentru ajutor umanitar în Siria”, arată comunicatul Casei Albe. SUA au înnoit apelul către Bashar al-Assad de a ceda puterea, pentru a favoriza o tranziţie politică paşnică în Siria şi îşi reafirmă angajamentul de a lucra alături de opoziţia siriană şi partenerii săi, pentru a pune capăt conflictului. Miercuri, presa americană a raportat că Obama a semnat recent un document secret ce autorizează o susţinere clandestină a rebelilor sirieni, informaţie necomentată de Casa Albă.

GENERAL DEZERTOR Un general de brigadă sirian a fugit, vineri dimineaţă, în Turcia, numărul total al ofiţerilor de rang înalt care au traversat frontiera turcă fiind acum de 29. Generalul era însoţit de un grup de cinci sau şase persoane, inclusiv de familie. De la începutul revoltelor din Siria, în martie 2011, sute de militari au trecut în Turcia iar alţii au format Armata Siriană Liberă, o grupare armată disidentă. În Turcia sunt în total 45.500 de refugiaţi sirieni.



12