Iranul ameninţă SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tensiuni

Iranul ameninţă SUA

Externe 04 Ianuarie 2012 / 00:00 560 accesări

Autorităţile de la Teheran au cerut ieri ca SUA să nu-şi mai trimită portavioane în Golf, unde Iranul desfăşoară exerciţii navale. ”Iranul nu va repeta avertismentul. Un portavion inamic a sosit în strâmtoarea Ormuz, din cauza exerciţiilor noastre. Recomand şi insisist ca portavioanele americane să nu revină în Golf”, a spus generalul Ataollah Salehi, comandantul forţelor iraniene. ”Iranul va lua măsuri, dacă portavioanele care au traversat recent zona de exerciţii pentru a ajunge în Marea Oman revin în Golf. Nu obişnuim să repetăm avertismentele”, a subliniat generalul iranian. Forţele navale iraniene, care efectuează manevre în apropiere de coastele de sud ale ţării, din 24 decembrie, au descoperit, joi, portavionul american John C.Stennis, care patrula la mică distanţă de navele iraniene. Manevrele iraniene au loc într-un sector de 2.000 de kilometri pătraţi, între strâmtoarea Ormuz şi Marea Oman.

SANCŢIUNI MAI ASPRE Franţa s-a declarat convinsă că Iranul dezvoltă arme nucleare şi a spus că trebuie impuse sancţiuni mai aspre. Ministrul de Externe Alain Juppe s-a declarat convins că Teheranul este interesat de programul nuclear militar şi a cerut statelor UE să urmeze SUA în implementarea unui blocaj asupra bunurilor Băncii Centrale iraniene şi cele privitoare la un embargo asupra petrolului iranian. În noiembrie, SUA, Canada şi Marea Britanie au anunţat noi sancţiuni împotriva Iranului, după un raport AIEA care a spus că Teheranul a efectuat teste legate de dezvoltarea unui dispozitiv nuclear. Juppe a spus că Franţa vrea sancţiuni suplimentare şi a precizat că Nicolas Sarkozy deja a propus blocarea bunurilor Băncii Centrale iraniene şi un embargo asupra exporturilor de petrol iranian. Iranul a spus ieri că discuţiile cu marile puteri legate de programul nuclear vor fi reluate în curând. MAE iranian a mai informat că inspectorii AIEA vor avea acces în Iran, luna aceasta.

OPINIE RUSĂ ”Iranul nu are rachete cu rază lungă sau medie de acţiune şi nu este aproape de a le avea”, a subliniat, ieri, Ministerul rus al Apărării, într-o primă reacţie a Moscovei la un test cu rachete efectuat luni de Teheran. Rusia este un aliat al Iranului, căruia i-a furnizat prima sa centrală nucleară, precum şi combustibil pentru a funcţiona. La fel ca şi Occidentul, Moscova se declară deseori îngrijorată de programul nuclear iranian, despre care Teheranul afirmă că este pur civil. Dar Rusia nu a acuzat niciodată public Teheranul că vrea să se doteze cu arma atomică şi a susţinut întotdeauna că problema trebuie rezolvată prin negocieri şi nu prin sancţiuni. Iranul a testat, luni, trei rachete de croazieră, prezentate ca fiind două cu rază medie de acţiune şi una cu rază scurtă, în ultima zi a manevrelor navale din jurul strâmtorii Hurmuz, punct de trecere strategic pentru traficul maritim petrolier pe care Teheranul afirmă că are capacitatea de a-l închide.

GRANIŢĂ ÎNCHISĂ Teheranul a închis, ieri, graniţa cu Pakistanul, după ce grănicerii pakistanezi au reţinut trei militari iranieni, relatează presa locală. Militarii iranieni încercau să prindă civili pakistanezi care intraseră ilegal în republica islamică şi i-au urmărit şi peste graniţă, în Pakistan. După ce iranienii au traversat frontiera, doi dintre ei au fost răniţi într-un schimb de focuri, iar al treilea a fost ucis. Civilii pakistanezi au scăpat iar grănicerii au arestat cei doi militari iranieni răniţi.

ÎN LOC DE CONCLUZIE Preţul petrolului Brent continuă să crească puternic şi a depăşit, ieri, 109 dolari pe baril, pe fondul tensiunilor dintre Iran şi SUA dar şi în urma datelor economice pozitive din China. Dintre activele tranzacţionate pe pieţele internaţionale, petrolul a avut una dintre cele mai bune performanţe, anul trecut. Preţul petrolului Brent a urcat în 2011 cu 13% iar cotaţia medie pentru anul trecut a atins nivelul record de 111 dolari pe baril, în urma turbulenţelor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Exerciţiile militare derulate de Iran în Golf şi manevrele executate de nave SUA în zonă au generat temeri privind o posibilă confruntare între Iran şi SUA. Teheranul a ameninţat că ar putea închide Strâmtoarea Ormuz, tranzitată de 40% din petrolul consumat la nivel mondial, dacă Vestul impune sancţiuni asupra exporturilor de ţiţei ale Iranului.



12