Iranul continuă să îmbogăţească uraniul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Manevre periculoase

Iranul continuă să îmbogăţească uraniul

Externe 21 Februarie 2012 / 00:00 422 accesări

PROGRAMUL MERGE MAI DEPARTE Specialiştii iranieni au îmbogăţit la centrul Natanz între 90 şi 100 de kilograme de uraniu la 20%. Procedura a fost monitorizată de experţi din Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care supraveghează programul nuclear iranian. Succesul programului de îmbogăţire înseamnă că Iranul poate abandona planul anterior de a face schimb de uraniu slab îmbogăţit cu uraniu puternic îmbogăţit. Planul de schimb a fost convenit în 2010 de Iran, Brazilia şi Turcia, într-o tentativă de a convinge comunitatea globală că programul regimului de la Teheran este paşnic. Pentru construcţia de bombe nucleare este nevoie de uraniu îmbogăţit la 85%.

Experţii AIEA, care au ajuns, ieri, în Iran, nu vor vizita centrele nucleare din ţară, a anunţat luni agenţia ISNA, citând o declaraţie a şefului diplomaţiei iraniene Ali Akbar Salehi. Motivele acestei decizii nu au fost precizate. Inspectori AIEA au ajuns la Teheran, în a doua vizită de luna aceasta, pentru a discuta despre programul nuclear iranian. Inspectorul-şef Herman Nackaerts a declarat că prioritatea echipei sale este să clarifice posibilele dimensiuni militare ale programului nuclear. Acesta a avertizat, însă, că ar putea dura până vor fi făcute progrese. Iranul a ameninţat că va opri vânzările de petrol şi către alte state europene în afară de Franţa şi Marea Britanie, dacă Europa va continua acţiunile ostile la adresa sa. Printre statele vizate sunt Germania, Spania, Italia, Grecia, Portugalia şi Olanda.

BATERII DE INTERCEPTARE ÎN POZIŢIE În ultima vreme, tensiunile au escaladat în urma zvonurilor că Israelul ar putea ataca centrele nucleare iraniene. Consilierul american pe probleme de securitate naţională Tom Donilon a mers în Israel în weekend pentru a discuta cu premierul Benjamin Netanyahu şi cu alţi înalţi oficiali. Însă, şeful Statului Major Interarme al SUA, generalul Martin Dempsey, a avertizat că nu este clar încă dacă Iranul se află în etapa în care poate asambla o bombă nucleară. Armata israeliană a desfăşurat, ieri, pentru prima dată, o baterie de interceptare a rachetelor de tip Iron Dome în regiunea Tel Aviv. În cadrul acestui proces, sistemul va fi desfăşurat în diferite puncte din Israel, iar în regiunea Gush Dan, în jurul Tel Avivului, va fi în următoarele zile. Armata israeliană a început să desfăşoare în martie 2011 baterii ale Iron Dome în jurul Ashkelon (sud-vest), în apropiere de Fâşia Gaza, şi în regiunea Beersheva, în Neguev (sud), în urma tirurilor cu rachete lansate din Fâşia Gaza. Prezentat ca primul de acest tip din lume, sistemul de concepţie israeliană permite distrugerea de rachete cu o rază de acţiune cuprinsă între patru şi 70 de kilometri. Fiecare baterie include un radar, un calculator care controlează tirul şi trei lansatoare echipate fiecare cu câte 20 de interceptori. În scurt după anunţul Israelului, Iranul a afirmat că va desfăşura exerciţii militare pentru a consolida protecţia centrelor sale nucleare.



12